Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

loupasakis 1068x570Атинският архиепископ Йероним даде петдневен срок на местния свещеник о. Димитрий Лупасакис, който служи в църквата „Свети Исидори“ (храмът е посветен на св. Исидор Пелусийски и св. Исидор от остров Хиос) на Ликавитос, в центъра на гръцката столица, да напусне храма и заедно с духовните си чеда да се премести в манастир, определен му от църковното ръководство.

Дотук се стигна след няколкомесечни дебати как да се постъпи с клирика, който през последните години служи в един от двата храма на най-високия хълм на Атина и твърди, че притежава чудотворен кръст, наследство от леля му, която била светица на о-в Крит. Свещеникът твърди, че с този кръст върши чудеса, включително и възкресяване на мъртви.

В малкия параклис на Ликавитос се стичат хиляди хора, а лечебните сеанси се записват с камери и след това се разпространяват в религиозните групи в социалните мрежи. Външно те много напомнят протестантски церителни събрания. Свещеникът говори в проповедите си за сто деца, болни от рак, които са дошли в неговия храм и са видели Христос „на облак“, след което са оздравели. Проповедите на о. Димитрий са силно емоционални и драматични и той има много почитатели сред атинската интелигенция. Сред тях има шестнадесет младежи на възраст около двадесет и пет години, които живеят „като монаси“ под негово ръководство. Самият о. Димитрий не е монах, а е разведен свещеник.

Параклисът „Св. Исидори“ e под пряката юрисдикция на Атинския архиепископ, поради което от него се очакваше разрешаване на проблема. В интервю за неделното издание на в-к Катимерини от последните дни Атинският архиепископ Йероним Втори обясни, че в крайна сметка е решил да вземе пастирско решение и да даде възможност на духовните чеда на о. Димитрий да останат в църквата. „Обърнах се към тях и ги призовах да отидат в предоставения им манастир – заяви архиепископът. – Ако те искат да живеят като монаси, могат да го правят там. Ще бъдат в каноничен манастир и ще имат връзка с местния епископ и църква“. Архиепископът смята още, че сега нещата са безконтролни, докато в манастир общността ще се впише в каноничното предание на Църквата. Той даде пет дни на о. Димитрий и „монасите“ около него да се преместят в предоставения им манастир, а, ако откажат, спрямо тях ще бъдат приложени наказанията, предвидени от църковните канони.

Това решение на архиеп. Йероним се оценява като успех на привържениците на свещеника, който по този начин ще получи автономия и ще продължи дейността си на „чудотворец“ и „пророк“. Някои митрополити настояваха за църковно наказание, чрез което да се покаже, че Църквата не приема действията на свещеника за православни и църковни.

Проблемът за „чудесата в църквата на Ликавитос“ беше повдигнат преди няколко месеца от Арголидския митрополит Нектарий, който заяви на заседание на Св. Синод, че Църквата не може повече да толерира лъжепророци и да прикрива проблеми, които засягат множество хора. Той каза, че срещу въпросния свещеник са постъпили десетки жалби в Атинска архиепископия от хора, с които е било злоупотребено, и че неговото дело е разгледано от църковния съд още през 2017 г., но поради медийната популярност на свещеника и славата му на чудотворец мерки не са взети. Св. Синод прие окръжно послание за лъжепророците, което беше прочетено в Неделята на всички светци (тук).

Междувременно почитатели на о. Димитрий подадоха жалба срещу митр. Нектарий, обвинявайки го в „клевета, разпространяване на фалшиви новини и публично подстрекаване към насилие или омраза“. Митрополитът обаче не се отказва от думите си и нарича случващото се на Ликавитос „рана в тялото на Църквата“, за която архиерейската му съвест не може да мълчи. Той твърди, че десетки тежко болни хора са пострадали от ръководството на лъжестареца, а мистиката, която той създава около себе си, е болна и няма общо с Църквата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpw46 

Разпространяване на статията: