Мобилно меню

1.089552238806 1 1 1 1 1 Rating 1.09 (134 Votes)

5119В главния храм на Военните сили на Руската федерация, от който Московският патриарх Кирил благослови началото на войната срещу Украйна, беше осветен витраж, изготвен от парченца счупени стъкла от унищожения украински град Мариупол.

Идеята е на женското патриотично движение „Мека сила“, което ще подари специалния витраж на някое училище в Мариупол, което „руските власти ще възстановят“. Организаторите се похвалиха с новината:

„Днес в Главния храм на Въоръжените сили на Русия осветиха уникален витраж, който ще подарим на едно от училищата в Мариупол. Витражът е създаден от стъклени парчета, събрани от нашите момичета в Мариупол от местата на сраженията, които се водеха в града през пролетта и лятото.

На витража е изобразен монахът-воин Пересвет, който се завръща в армията на Дмитрий Донски след победата над Челубей на Куликово поле. Днес Мариупол е нашето ново Куликово поле. Мястото, откъдето започва обновената руска държавност, градът – символ, градът, в който истината е победила!“.

Активистките съобщават с гордост, че лично са събирали стъклата сред развалините: „Някои събираха стъкло сред развалините, други занесоха торбата със стъкло в Москва, нарисуваха скица, направиха витраж, участваха в освещаването. И всички изпитваме невероятно чувство: да създадеш нещо цялостно и красиво от нещо разрушено“.

66Крайморският град Мариупол беше превзет от руските войски, като при обсадата бяха разрушени 90% от жилищните сгради, включително и училищата, а най-малко пет хиляди цивилни жители, от които двеста деца, бяха убити. Окупационната руска власт съобщи, че отваря на 1 септември шестнадесет „възстановени училища“, а още шестнадесет са в процес на изграждане. Кадри обаче показват, че новите училищни сгради на мястото на срутените са недовършени, а някои дори все още нямат покрив.

Сега за началото на учебната година от женското патриотично дружество „Мека сила“ искат да зарадват местните деца с осветения витраж от счупените стъкла на техните разрушени домове и училища.

Антропологът Татяна Крихтова коментира в „Телеграм“ абсурдния избор точно Пересвет да бъде поставен като символ на „възродената руска държавност“: „Зловещо е… На витража монахът-воин Пересвет се завръща в руската армия след победата си над Челубей в Куликовската битка. Но, както е известно, този дуел е фатален не само за съперника му, а и за Пересвет. Той се смята за победител, защото трупът му не пада от седлото и така конят му го отвежда до руската армия. Това означава, че на витража е изобразен… мъртвец“.

От началото на войната в Украйна Руската църква прие задачата да възвеличава образа на „военния човек“ като християнски идеал. Във военния храм край Москва патр. Кирил провежда мероприятия с момчета и момичета, призовавайки ги да не се колебаят да жертват живота си в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cd3a 

Разпространяване на статията: