Мобилно меню

3.4736842105263 1 1 1 1 1 Rating 3.47 (19 Votes)

110Архиерейският събор на Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) избра днес за свой предстоятел Манхатънския митрополит Николай (Олховски), който ще бъде седмият първойерарх на тази църква.

Изборът се проведе в сградата на Св. Синод на РПЗЦ в Ню Йорк. В него участваха тринадесет епископи на РПЗЦ.

В съответствие с Акта за канонично общение, подписан с РПЦ-МП на 17 май 2007 г., Архиерейският събор на РПЗЦ ще изпрати акта за избора на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с молба да благослови избрания да поеме задълженията на първойерарх, се казва в официалното изявление на РПЗЦ.

Митр. Николай ще наследи митр. Иларион (Капрал), който почина през месец май т. г.

Митр. Николай (Олховски) е на 47 години и е роден в САЩ, в семейство на емигранти от Беларус. Служи като иподякон на митр. Лавър (Шкурла) - предстоятеля на РПЗЦ, при когото се извърши обединението на РПЦ и РПЗЦ. Митр. Николай е известен като пазител на Курската икона на Божията майка „Знамение“, която е най-голямата светиня на Руската задгранична църква. От 2010 г. е определен за неин официален пазител, а от следващата година става свещеник в катедралния храм „Св. Богородица Знамение“ в Манхатън. Пътува с иконата по целия свят. През 2013 г. Архиерейският събор на РПЗЦ решава о. Николай (Олховски) да бъде ръкоположен за викарен епископ на Манхатън след приемане на монашество (неговата съпруга почива през 2010 г.). Ръкоположен е за епископ през 2014 г.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ch4p 

Разпространяване на статията: