Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

ТеодосияНа 8 септември, в деня на Рождеството на Божията майка, почина бившата игуменка на прочутия манастир на св. Ефрем Нови край Атина майка Теодосия. Тя беше на 103 години и ръководи светата обител след неговата основателка и първа игуменка Макария.

Игумения Теодосия беше не само уважавана монахиня, изпълнена с грижа и любов към ближния, но и много смел човек. Тя се осмели да обвини и да свидетелства през 2006 г. срещу могъщия тогава Атикийски митр. Пантелеймон (Безенитис), в резултат от което той беше ефективно осъден на три години затвор за присвояването на 66 милиона драхми от манастира на св. Ефрем. На процеса игумения Теодосия не се поколеба да обвини и тогавашния Атински архиепископ Христодул, че е знаел за злоупотребите, но си е затварял очите.

Манастирът е посветен на Благовещение Богородично и е известен поклоннически център заради мощите на преп. Ефрем Нови, които се покоят там. Те са открити от Макария през 1950 г. и оттогава чудотворят, привличайки поклонници от целия свят.

Особеност на завещанието на майка Макария е мощите на преп. Ефрем да стоят непокътнати в манастира и да не бъдат раздавани, с която заповед сестринството на обителта стриктно се съобразява.

Манастирът празнува три пъти в годината: на 3 януари – „Намиране мощите на преп. Ефрем Нови“, на 5 май – в деня на мъченическата кончина на светеца през 1426 г. и на 25 март – Благовещение. Преди две години ръководството на сестринството пое майка Макария (Втора).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c8yx 

Разпространяване на статията: