Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (89 Votes)

3751Генералната асамблея на Световния съвет на църквите, която се проведе в Карлсруе, Германия, прие документ, осъждащ войната в Украйна и изразяващ солидарност с украинския народ. Той беше приет с консенсус, каквото е изискването за тези общи документи на ССЦ. Делегацията на Руската православна църква изрази възражение, но не блокира приемането на документа. Това би компрометирало ръководството на ССЦ, което настояваше за пълноправното участие на РПЦ в асамблеята. В момента генерален секретар на ССЦ е православният румънски свещеник проф. д-р Йоан Саука.

Ето и заключителния документ на ССЦ, озаглавен „Войната в Украйна, мирът и справедливостта в европейския регион“:

„Докато протича нашата среща в Карлсруе, по трагичен начин ставаме свидетели на война, от която страда Европа. Мислите и молитвите на всички участници в Единадесетата асамблея на ССЦ са насочени към народа и страната Украйна и към трагичните последици, които те понесоха и понасят след руската инвазия от 24 февруари 2022 г., в допълнение към хилядите жертви, включително много цивилни в източната част на страната, и стотиците хиляди бежанци и разселени хора от 2014 г. насам.

 • За този шестмесечен период има над 13 000 жертви сред украинското цивилно население, а градове като Мариупол са превърнати в руини. Към този момент близо 14 милиона души – почти една трета от цялото население на Украйна – са принудени да напуснат домовете си (по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците). Освен това има много съобщения за жестокости, които могат да представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително сексуално и основано на пола насилие, както и значително повишен риск от трафик на хора. Силно сме обезпокоени от рисковете от катастрофални последици в резултат от щетите, нанесени на атомната електроцентрала в Запорожие от военните дейности в близост до нея, както и за обезопасяването на мястото на Чернобилската катастрофа от 1986 г.
 • На заседанието си през юни 2022 г. Централният комитет на ССЦ осъди войната като „незаконна и неоправдана“, изразявайки съжаление за ужасните и продължаващи жертви, разрушенията и разселването, за разрушените отношения и все по-дълбоко вкоренения антагонизъм между народите в региона, за ескалиращата конфронтация в световен мащаб, за повишения риск от глад в несигурните в продоволствено отношение региони по света, за икономическите трудности и засилената социална и политическа нестабилност в много страни.
 • Тази асамблея категорично потвърждава позицията, изразена от Централния комитет, и осъжда тази незаконна и неоправдана война. Като християни от различни части на света ние подновяваме призива за незабавно прекратяване на огъня, за да се спрат смъртта и разрушенията, и за диалог и преговори, за да се осигури устойчив мир. Призоваваме всички страни в конфликта да спазват принципите на международното хуманитарно право, включително и особено по отношение на защитата на цивилното население и гражданската инфраструктура, както и за хуманно отношение към военнопленниците.
 • Също така категорично потвърждаваме декларацията на Централния комитет, че войната е несъвместима със самата Божия природа и воля за човечеството и противоречи на нашите основни християнски и икуменически принципи, и съответно отхвърляме всяка злоупотреба с религиозен език и авторитет за оправдаване на въоръжена агресия и омраза.
 • Призоваваме всички страни да се оттеглят и да се въздържат от военни действия в района на Запорожската атомна електроцентрала и други подобни места, които могат да създадат невъобразими рискове за сегашните и бъдещите поколения.
 • Присъединяваме се към молитвите за всички жертви на този трагичен конфликт в Украйна, в региона и по целия свят, за да престанат страданията им, да бъдат утешени и да се възвърнат към безопасен и достоен живот, и ги уверяваме в любовта и подкрепата на световната общност на църквите на ССЦ. Приветстваме местните църкви, специализираните служения и всички хуманитарни организации, които подкрепят страдащите хора във всички части на Украйна и извън нея и които приемат и се грижат за бежанците, бягащи от войната, при пълно зачитане на даденото им от Бога човешко достойнство.

 • Както беше отбелязано на заседанието на Централния комитет през юни, ССЦ има решаваща роля в подпомагането на своите църкви-членки в региона и като платформа и безопасно пространство за среща и диалог, за да се решат многото неотложни въпроси за света и за икуменическото движение, произтичащи от този конфликт. Подчертаваме призванието и задължението на членовете на ССЦ да търсят единство и заедно да служат на света.

 • Присъствието на църковни представители от Украйна и многонационалната делегация на Руската православна църква заедно с делегати и участници от църкви членки на ССЦ и икуменически партньори от други части на Европа и от всички региони на света послужи едновременно като практическа възможност за тази среща. Поемаме ангажимент за засилен диалог по въпросите, които ни разделят – основна цел на ССЦ. Защото въпросите, повдигнати от този конфликт, са наистина дълбоки и фундаментални както за икуменическото движение, така и за целия свят и изискват интензивен и продължителен диалог, за да бъдат решени.

 • Междувременно повтаряме призива на централния комитет към нашите братя и сестри християни и към ръководствата на църквите в Русия, както и в Украйна, да надигнат глас, за да се противопоставят на продължаващите смърт, разрушения, разселване и лишаване от собственост на народа на Украйна. Призоваваме ССЦ да предостави платформа, на която всички гласове за мир да бъдат чути и засилени, и се молим тази война да приключи много скоро.

 • Задачата на следвоенното възстановяване ще бъде трудна и продължителна, с огромни хуманитарни, финансови и екологични разходи. Църквите са призвани да играят ключова роля в изцелението на спомените, помирението и дяконичната грижа. Ние признаваме, че във една война няма „победители“ и че никой никога не трябва да прибягва до война.

 • В отговор на засилената милитаризация, конфронтация и разпространение на оръжия призоваваме за много по-големи усилия от страна на правителствата на Европа и цялата международна общност в търсенето и насърчаването на мира, както и в укрепването на ненасилственото разрешаване на конфликти, трансформацията на граждански конфликти и процесите на помирение, вместо в ескалирането на конфронтацията и разделението. Призоваваме ССЦ заедно с църквите, които членуват в него, да продължи подхода си на яснота и диалог, насърчаваме кръгли маси и други формати, които могат да допринесат за намирането на решения на конфликта и неговите последици. Поемаме ангажимент да отстояваме отговорността си да се държим взаимно отговорни за поддържането на връзката на единството в Христос“.

Руската делегация беше оглавена от заместилия митр. Иларион (Алфеев), новия Волоколамски митрополит Антоний. В близо двадесетчленната делегация влизаше също „африканският“ Клински митрополит Леонид и други митрополити, богослови и църковни чиновници. В свое официално изявление, публикувано на сайта на Московска патриаршия, митр. Антоний заявява, че руската делегация „не е могла да подкрепи този документ“, тъй като е силно политизиран, но изразява задоволство, че поне са премахнати критиките към Московска патриаршия, чиято основна роля, според него, е грижа за бежанците.

Според официалното съобщение на ССЦ обаче в документа не са правени никакви промени, а са се съгласили единствено на едно място да заменят думата „война“ с „руско нахлуване“ и „присъствието на представители на църкви от Украйна и Русия“ с израза „многонационална делегация на Руската православна църква“.

По време на дискусиите относно съдържанието на документа руската делегация е заявила, че документът прилича на съобщение на „Старбъкс“ и „Макдоналдс“.

В асамблеята участваха близо 4 000 делегати от 352 църкви и 120 страни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c8f8 

Разпространяване на статията: