Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dis 22 23 1Днес в гръцката столина Атина започна заседанията си новият състав на постоянния Св. Синод. Според устава на Гръцката църква пълният състав включва всички осемдесет епархийски митрополити, които се събират два пъти годишно за важни въпроси, сред които и избор на нови митрополити. А почти постоянно през църковната година от 1 септември до 31 август заседава Постоянният Св. Синод, състоящ се от дванадесет митрополити, по шестима от епархиите в Централна и Южна Гърция и шестима от Северна Гърция, присъединена след 1913 г. Тези дванадесет митрополити се изреждат по старшинство всяка година. Техен председател винаги е архиепископът на Атина и цяла Гърция. С днешното заседание новият състав започна своя годишен мандат.

Определени са синодните членове на дванадесетте синодни архиерейски комисии по различните области от църковния живот. Представител на синода в комисията по междуправославни и междухристиянски отношения е митрополитът на Лариса и Търново (по гръцки Тирнаво) Йероним. А в образователната комисия представител е новият митрополит на Перистери д-р Григорий (Папатомас), професор по църковно право в Атинския Каподистриев университет.

Днес Св. Синод е връчил и документите за получени стипендии от Църквата за обучение в чужбина на седемдесет и девет гръцки студенти в магистърска и докторска степен по богословие и други науки, а също така двадесет и седем стипендии на чуждестранни студенти, препоръчани от своите поместни сестри-църкви, за обучение в различни степени в Гърция. Сред чужденците са двама българи. Общата стойност на тези стипендии за следващата учебна година е 381 600 евро.

Св. Синод е приел оставката на Илийския митрополит Герман (със седалище в гр. Пиргос, Западен Пелопонес), който през февруари навърши деветдесетгодишна възраст, а следващия месец ще изпълни четиридесет и една години от избора и ръкоположението си за митрополит на епархия Илия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c6f8 

Разпространяване на статията: