Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

917Най-малко четиридесет и един богомолци са загинали при пожар в коптска църква в Гиза, в района на египетската столица Кайро днес. Други четиринадесет души са били ранени. Пет хиляди богомолци са дошли на неделната служба в коптската църква в Кайро, когато в храма избухва пожар. Това е предизвикало масова паника с много загинали и ранени. Съобщава се, че пожарът е избухнал в края на службата. Министерството на вътрешните работи обяви, че пожарът е причинен от повредена климатична инсталация на горния етаж на църквата.

„Хората се бяха събрали на третия и четвъртия етаж и видяхме, че от втория етаж се издига дим“, съобщава един от присъствалите. Всички започнали да слизат по стълбите и падали на земята, а други се спъвали и падали върху тях. Това е довело до големия брой жертви.

По данни на Министерството на здравеопазването тридесет линейки са били изпратени, за да окажат помощ на пострадалите и да ги откарат в близките болници. Линейките са пристигнали на мястото на пожара минути след спешния сигнал и са откарали петдесет и петима души в болници. След около два часа пожарът е бил овладян.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се е обадил на Коптския папа и патриарх Тавадрос (Теодор) Втори, за да изрази съболезнованията си. Послание с братски съболезнования му е изпратил и източноправославният Александрийски патриарх Теодор Втори.

Населението на Египет е повече от сто милиона души. Около десет процента от тях са с християнска вяра, повечето от които са копти. Въпреки че са многобройни и със сравнително добър социален статус, коптите се чувстват изключени от много обществени служби и критикуват, например, факта, че законите за строеж на църкви са много по-строги от тези за строеж на джамии. Президентът Сиси е първият египетски президент, който всяка година присъства на коптската Рождественска служба. Наскоро за първи път в историята на страната той назначи коптски съдия за ръководител на Конституционния съд.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cpuc 

Разпространяване на статията: