Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Archim Panteleimon PoulosВ Атина е починал архим. Пантелеймон (Д. Пулос), доктор по богословие на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ и епархийски проповедник на Атинската архиепископия. Той дойде в София през 80-те години на миналия век като стипендиант на Св. Синод на Българската православна църква, научи български език и се обучаваше като докторант (тогава се казваше аспирант) с научен ръководител о. проф. Радко Поптодоров. Успешно защити докторска степен с труда си Св. Иван Рилски. Вечен небесен покровител на българския народ (София, 1992 г.).

Забележителното в неговия обемист и ценен труд е, че той се постара да докаже къде е десницата на св. Йоан Рилски, която преди векове е дадена в Русия. Според архим. Пантелеймон тя се намира в девическия манастир „Успение на Пресвета Богородица“ – Кехровуни, на о-в Тинос, Гърция, където наистина се пази една десница на „свещеник Йоан“, която според тамошното манастирско предание е на св. Йоан Рилски.

viber image 2022 08 10 22 00 51 830След завръщането си в Гърция архим. Пантелеймон продължи усърдно да служи като клирик на Гръцката църква. Беше известен с пламенните си проповеди в атинските храмове. Освен това се стремеше да помага и на православните мисии в Африка, като организираше събирането и изпращането на помощи за православните вярващи в различни страни на този континент. За тази своя пастирска дейност той беше отличен от Александрийската патриаршия. Продължи и историческите си изследвания, като публикува такива за Синайския манастир „Св. Екатерина“ и за светините в Палестина.

Бог да го прости и да го приеме в Своите Отечески обятия!

image 2022 08 10T19 03 24 551Z


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yyfy 

Разпространяване на статията: