Мобилно меню

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

677z381 ACE 7117В интервю за сръбското издание „Политика“ предстоятелят на Православната църква в Северна Македония Охридски архиеп. Стефан заяви по повод преодоляването на схизмата, че „признаването на безспорния факт на реалността на македонската църковна независимост е от голямо значение не само за нас, но и за цялото православие“.

„За нашата йерархия и верния народ невъзможността да споделяме Евхаристията с нашите братя и сестри от една и съща вяра от другите поместни православни църкви представляваше отворена рана, която вече е излекувана. Освен това сега имаме възможност да разширим многостранното сътрудничество с другите поместни църкви. Всичко това ще даде големи плодове“, убеден е архиеп. Стефан.

Според него във вътрешен план на пръв поглед няма да се променят много неща, тъй като и досега МПЦ е функционирала като всяка друга поместна църква, но възможността за общение със световното православие обогатява живота на християните: „На пръв поглед в нашата църква няма да променят много неща, защото тя е функционирала вътрешно като всяка друга поместна църква, изповядвайки същата света вяра във въплътения и възкръснал Богочовек Христос, имайки същия литургичен живот, същото евхаристийно приношение, апостолско приемство, но съвсем естествено е, че и много неща ще се подобрят поради подновяването на нашето общение със световното православие. Всяка среща облагородява и обогатява, особено съвместната Евхаристия, съвместните молитви и взаимните разговори със събратя по вяра от други поместни църкви“.

Архиеп. Стефан се надява, че сега Северна Македония ще бъде посещавана от много православни поклонници, които ще се убедят, че това е земя на Кръста: „Нашето признание ще бъде от полза и за всички сестрински православни църкви, защото знаем, че както македонското православие, така и Македония като цяло има какво да покаже на православния свят. Поради клеймото на раздялата многобройни поклонници от цял ​​свят бяха обезсърчени да посетят Македония. Сега това ще се промени и през следващите години те ще имат възможността да видят нашето духовно богатство, нашите древни църкви и манастири, стенописи и икони, да видят красотата на нашето местно православие, да видят Македония и да се уверят, че нашият народ пулсира в ритъма на православието и че македонската земя може да се нарече земя на църквите и земя на Кръста“.

Относно преодоляването на схизмата архиеп. Стефан еднозначно заяви, че това е заслуга преди всичко на Вселенския патриарх Вартоломей, който е направил така, че сръбските и македонските архиереи да седнат на масата за преговори: „Във връзка с преговорите, за съжаление, трябва да кажа, че през последните няколко години на нашите писма, адресирани до Църквата в Белград, като че ли не се отдаваше необходимото значение. Ако греша, нека ми бъде простено. Затова прибягнахме до молбата за посредничеството на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Съгласието му да разгледа молбата ни изигра огромна роля за събирането на една маса с братята епископи на СПЦ и за разрешаването на нашия проблем. С избора на Негово Светейшество патриарх Порфирий за глава на Сръбската православна църква се отвори нова страница в отношенията между нашите църкви, за което сме безкрайно благодарни и като народ, и като църква“.

На въпроса кога очакват томос за автокефалия от Вселенския патриарх Вартоломей, архиеп. Стефан отговаря: „Вселенският патриарх прие Македонската православна църква – Охридска архиепископия в канонично единство със световното православие. Бяхме в Константинопол с няколко македонски епископи и отслужихме божествената Литургия заедно с патр. Вартоломей, и то на рождения ден на Църквата – на празника Петдесетница. Не знам кога бихме могли да очакваме официален документ за вписването на нашата поместна църква в диптиха на автокефалните църкви, но след като имахме възможност да бъдем няколко дни близо до Константинополския патриарх и да видим любовта му към Църквата, а и искреното му желание да ни помогне, сме убедени, че това ще бъде в обозримо бъдеще. Молим милостивия Бог да ни даде още малко търпение“.

На въпроса за името на Църквата в Северна Македония архиеп. Стефан отговаря: „Наясно сме с чувствителността на въпроса за името ни с т. нар. гръцки църкви. Затова няма да ги молим да ни наричат ​​с име, което не харесват. Тъй като сме наследници на прочутата Охридска архиепископия, за нас не е проблем да ни наричат ​​с това име. Убеден съм обаче, че братята архиереи и като цяло верният народ от целия православен свят ще разбере, че ние не можем да се наричаме по друг начин освен македонци, т. е. че за нас нашата църква е толкова македонска, колкото и охридска. Вероятно ще има неща, които ще трябва да бъдат разрешени, но вярата и любовта могат да преместят планини. Ако и двете страни покажат, че действат в Христовата любов, лесно ще се постигне споразумение между гръцките църкви и нашата, македонската църква“.

„Диалогът е от ежедневна важност в Църквата – заявява архиеп. Стефан в края на интервюто. – Православието е съборна вяра, вяра, която винаги е била установявана на вселенски, регионални и поместни събори. Без диалог няма съборност, а без съборност няма Църква. Това се доказа и в случая с признаването на нашата автокефалия. Чрез диалога видяхме, че Църквата е на първо място за всички нас и взаимното недоверие от последните десетилетия изчезна. След като видяхме това, както често обича да казва Негово Светейшество патриарх Порфирий, заключихме, че Христос е нашият първи приоритет, и така всичко си дойде на мястото.

Същевременно използвам случая да благодаря за цялата помощ и подкрепа на сръбската държава към македонската държава за подадената ръка в тези времена, пълни с изкушения. На братския сръбски народ, на всички верни чеда на сестринската Сръбска православна църква желая Божията благодат, мир и любов“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yqpr 

Разпространяване на статията: