Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

galitis keimeno 1Отиде си от този свят един добър християнин, учител на няколко поколения богослови, най-старият сред православните учени в областта на Свещеното Писание на Новия Завет и заслужил професор на Атинския Каподистриев университет доктор Георги Галитис. В четвъртък, 28 юли 2022 г., той се упокои от трудовете си на Божията нива, които полагаше до последнив си дъх.

Проф. Галитис е роден във Волос през 1926 г. Баща му е съдия и учен, който публикува в новогръцки превод петте тома на Филокалия („Добротолюбие“). През 1950 г. покойният професор завършва Богословския факултет на Атинския университет, а през следващите години учи в университетите в Марбург, Бон, Майнц, Германия, и в Инсбрук, Австрия. Дисертацията му е на тема „Употребата на понятието „αρχηγός“ в Новия Завет“, а хабилитацията му е „Христология на словата на апостол Петър в Деяния апостолски“. Преподава първо няколко години в Богословския факултет на Солунския университет, а след това печели конкурс и става професор в Атина. Лекциите му бяха много вдъхновени, на тях идваха слушатели от други факултети, както и хора извън университета.

Издал е важни трудове на университетско равнище, както и много студии и статии. Заслужават отбелязване Посланието до Тит – въведение и тълкувание и Екзегетически студии върху Новия Завет. Участвал е в много конференции по библейско богословие и особено по Тълкувание на Новия Завет. Беше член на много комисии за диалога на Православната църква с други изповедания като представител на Гръцката църква или на някои от патриаршиите (Йерусалимска, Антиохийска, Цариградска). Като гост-професор е преподавал в различни университети. Пенсионира се от Атинския университет през 1994 г. Почетен доктор е на Букурещкия университет.

Има три дъщери, като единият му зет е професор по Нов Завет в Атина – Христо Караколис.

Покойният и обичан професор беше пример за непоклатима православна християнска вяра, отдаденост на тълкуванието на Новия Завет, отличен учен, винаги кротък, спокоен, благороден, човек на благотворитеността, подпомогнал десетки млади учени в израстването им за полза на Църквата. Той разглеждаше богословието като служение на Христос в Църквата, помнейки думите на св. Григорий Богослов, че богословието е „винаги да придобиваш Бога и да станеш Божие притежание“.

За проф. Георги Галитис напълно са в сила думите на св. апостол Павел: „Живеем ли или умираме, Господни сме“ (Рим. 14:8).

Нека бъде вечна паметта му!

Опелото и погребението му ще са на 30 юли в Атина.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yq3p 

Разпространяване на статията: