Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

28Посещението на папа Франциск в Москва и Киев остава под въпрос въпреки заявеното желание на папата да посети двете държави след пътуването си в Канада, където е в момента.

Според Леонид Севастианов, председател на Световния съюз на старообрядците, папата вероятно няма да посети Киев, тъй като той иска да посети първо Москва и веднага след това украинската столица, а от Москва смятат, че е по-добре посещението да се осъществи след година. „Папата се надява да направи съвместно посещение в Киев и Москва, като лети първо до Русия, за да не тълкуват там, че той предпочита Киев“, твърди Севастианов, цитиран от ТАСС.

Според него Москва е заинтересована от отлагане на посещението, тъй като сега визитата на папата в Русия „може да бъде тълкувана двусмислено“ заради събитията в Украйна.

По-рано този месец от Ватикана дойдоха противоречиви съобщения за евентуална папска визита в Москва и Киев като посредник за мир. Самият Франциск лично заяви, че очаква това в началото на август, а преди седмица повтори, че се надява да посети Украйна. В същото време влиятелни кардинали като Курт Кох заявиха, че е по-добре папата да не посещава Русия, за да не се възприеме това като негова подкрепа за руската агресия.

Руската православна църква не е коментирала евентуалното пътуване на папата в Русия. В началото на юли говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, визитата не е била обсъждана по същество.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yqp4 

Разпространяване на статията: