Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Agia Sophia SkalbiaТерористичнa групировкa от сирийската опозиция вчера нападна с дронове новопостроената църква „Света Софѝя“ в гр. Скалбия в Северозападна Сирия по време на нейното освещаване. При атаката има убито момче, много ранени и материални щети.

Църквата е изградена в края на този малък сирийски град с изцяло православно население след превръщането в действаща джамия на именития исторически храм „Света Софѝя“ в Истанбул преди две години. Това действие на турските власти нарани религиозното чувство на християните (не само православни) по цял свят. Затова началникът на гражданската отбрана на Сирия Набел Абдула, самият той деен православен християнин, решава да изгради нов храм с това име в своята страна. Новата църква е построена на края на православния град Скалбия (около който в съседство има мюсюлмански селища) с благословението на Антиохийския патриарх Йоан Десети, с помощта на Руската православна църква и на Руската федерация, както и с лични средства на г-н Набел Абдула.

Църквата е завършена преди няколко месеца и вчера, на 24 юли 2022 г., освещаването е извършил Епифанийският митрополит Николай (Баалбаки). В тържеството са участвали православни клирици и множество християни и мюсюлмани от цяла Сирия и Ливан. Явно това не се е харесало на крайните мюсюлмански среди и тяхна терористична групировка, принадлежащи към сирийската опозиция, подкрепяна от Турция, е нападнала църквата по време на тържеството. Имало е множество ранени и едно убито младо момче от енорията.

Гр. Скалбия (в древност Селевкия) е родното място на св. свещеномъченик Маврикий Селевкийски, пострадал за Христа през четвъртото столетие (паметта му се чества заедно с убитите в Евгения мъченици на 22 февруари). Скалбия е в сирийската провинция Хама.

Негово Блаженство патр. Йоан Десети, патриарх на Велика Антиохия и целия Изток, веднага се е обърнал с отеческо съболезнователно послание към народа на Скалбия, в което е порицал и е осъдил нападението като терористична акция. Той е написал:

„Нашите чеда в Скалбия кърваво заплащат цената на своята вяра. Това, което се случи днес в Скалбия, е жалко подсъдно терористично дело“. Патриархът се е осведомил за случилото се от телефонен разговор с митр. Николай (Баалбаки). Изразил е своите и на чедата на Антиохийската православна църква съболезнования по случая и за загиналия мъченик за вярата, като е пожелал скорошно оздравяване на ранените и е заявил своята подкрепа за духовните чеда от енорията в гр. Скалбия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8y4fr 

Разпространяване на статията: