Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

ДревоГлавният редактор на Православната енциклопедия „Древо“ Александър Иванов ще бъде съден по новия закон за „дискредитиране на руските въоръжени сили“, по който се репресират всички публично несъгласни с руската война в Украйна. Това става ясно от негово съобщение във форума на енциклопедията от 1 юли:

„Уважаеми участници в проекта „Древо“! Следващата седмица ще бъда изправен пред съда по член за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация. Засега това е административно нарушение и глоба. Не се смятам за виновен и не съжалявам за нищо. Чуха ме и това е най-важното. Второто обвинение обаче ме заплашва с наказателно дело и затвор. Не съм готов за това, защото семейството ми е напълно зависимо от мене. Поради тази причина ще бъда принуден да изтрия изявлението си относно събитията в Украйна.

Със съжаление съобщавам за временното спиране на новинарския раздел на нашия сайт. В продължение на петнадесет години се опитваме да съберем в една новинарска емисия най-важните религиозни новини, като се стараем да бъдем обективни, да не премълчаваме проблеми и да не подминаваме чувствителни теми. При настоящите обстоятелства обаче препечатването на информация, която е „погрешна“ от гледна точка на властите, може да има печални последици за мене като собственик на сайта, а аз не искам и няма да поддържам гладък, излъскан поток от „правилни“ новини. Затова съм принуден временно да прекратя работата на новинарския раздел, докато настъпят по-добри времена. Самата енциклопедия продължава да работи, както обикновено“.

do2Екипът на Православната енциклопедия „Древо“ беше един от първите, които реагираха на руското нахлуване в Украйна още на 25 февруари. Ето изявлението, което предстои да бъде свалено:

„Не на войната! Изявление на редакционната колегия на енциклопедия „Древо“. На 24 февруари 2022 г. Русия започва пълномащабна инвазия на територията на Украйна под измислен претекст. Това не е „специална операция“, това е война. Сраженията се водят от редовните армии на Русия и Украйна. Тъй като президентът Путин обяви, че има народната подкрепа, а руският църковен клир страхливо мълчи или се задоволява с общи фрази („да се направи всичко възможно, за да се избегнат цивилни жертви“), редакторите на енциклопедията „Древо“ смятат за свой дълг да заявят следното.

Категорично сме против руската инвазия в Украйна. Няма война, в която цивилните да не страдат. Войната винаги е кръв, разрушения, смърт и много разбити човешки животи. Последиците от тази лудост, нашият позор ще бъдат носени още дълго време от нашите деца и внуци.

Сръбският патриарх Павле казва: „Сръбската църква и аз сме обвинявани, че разпалваме война заради запазването на Велика Сърбия. Заявявам, че ако за запазването на Велика Сърбия се изисква престъпление, никога не бих се съгласил на него. Нека тогава Велика Сърбия да изчезне. Ако се наложи по този начин да бъде спасена и малка Сърбия, аз също не бих дал съгласието си. Нека и малката Сърбия да изчезне, но да няма кръв! Не, не и на такава цена! Ако тази цена трябваше да бъде платена за последния сърбин и ако аз самият бях последният сърбин, не бих могъл да дам съгласието си. Нека изчезнем, но в това изчезване ще останем Христови хора. Иначе не сме съгласни да живеем. В това е смисълът, защото знаем, че нашите предци, преживявайки много векове на беди и войни, са устояли в истината и всички ние сме били запазени от Всемогъщия Бог, Който винаги е на страната на доброто. И ако трябва да страдаме, по-добре е да наведем глава, отколкото да станем нечовеци“.

Настояваме нашите власти незабавно да прекратят военните действия и да изтеглят армията от територията на Украйна. Никога не е късно да спрете войната. Свобода и мир за Украйна!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yk4c 

Разпространяване на статията: