Мобилно меню

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (11 Votes)

Untitled 10На 1 юни се упокои един от видните митрополити на Цариградска вселенска патриаршия през последните десетилетия – Сасимски Генадий (Лимурис). Той си отиде на 70-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

Покойният архиерей е роден на 27 юли 1951 г. в гр. Солун, Гърция, в семейството на военен, достигнал по-късно генералски чин. Възпитан в православната вяра и благочестие, той завършва Богословския институт „Св. Сергий“ в Париж, след това продължава следдипломното си обучение в САЩ, Франция и Германия, където и докторира. Специализира се в църковното право, което преподава известно време в университети в Италия, Франция и Кипър. Владееше гръцки, френски, английски, немски, италиански и руски език.

Привлечен като безбрачен клирик на Цариградска патриаршия, той е ръкоположен за дякон през 1974 г. и за свещеник през 1981 г. Изключително ерудиран и деен човек, той беше изпращан непрекъснато като представител на патриаршията на междуправославни и междухристиянски конференции. Преди 25 години, през 1997 г. на 1 юни, на който ден и почина сега (в навечерието на Възнесение Господне), архим. Генадий беше ръкоположен за Сасимски митрополит в патриашеския храм „Св. Георги“ във Фенер. Понеже епархията е „древлепросияла“, т. е. не е действаща сега, с акт на синода на патриаршията през 2007 г. тя беше повишена в ранг действаща (без това да означава промяна в липсата на църковен живот в нея; гр. Сасима се намира в Кападокия) като израз на зачитане на многостранната дейност на митр. Генадий. Той е и почетен доктор на Атинския Каподистриев университет.

Опелото на Сасимски митрополит Генадий беше извършено днес, 3 юни, в манастира „Св. Йоан Предтеча“ край с. Акритохори (някога Дервент) в южните поли на планина Беласица. Там беше погребано и тялото му в съседство на гробовете на неговите родители, духовно свързани с девическата обител.

На снимката: митр. Генадий при обявяването му за почетен доктор на Атинския университет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f88h 

Разпространяване на статията: