Мобилно меню

2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (14 Votes)

detailНа 29 май в Москва се проведе извъндерно заседание на синода на Московска патриаршия, посветено само на решенията на поместния Събор на УПЦ в Киев от 27 май.

Изразената позиция е по-твърда от заявената непосредствено в деня на Киевския събор от Волоколамския митрополит Иларион. Московска патриаршия не признава решенията на събора, доколкото те трябва да бъдат одобрени от Московския патриарх. Промените в Устава не са били разглеждани, тъй като „още не са публикувани официално“.

Изразява се недоволство, че Московският патриарх Кирил не се споменава на богослужение в „някои епархии“. Това според него е създало разделение в Украинската църква и противоречи на църковните канони. Споменати са общо „каноните на Двукратния събор“, като вероятно се има предвид Правило 15 на Константинополския събор (861 г.) относно епископите и митрополитите, които се осмелят „да прекъснат общение с патриарха си и не споменават, според както е определено и установено, името му на божествени служби“. Споменаването на този канон е намек за възможно втвърдяване на позицията на Москва.

Руският патриарх „проявява разбиране и безрезервна подкрепа“ за тежкото положение на пастирите и християните в Украйна, което е причинено от: разколниците, местните власти, медиите и екстремистки организации. Руските войски не са споменати като проблем.

Патриархът се защитава от обвинението на украинските епископи, които заявиха, макар и в съвсем мека форма, че „изразяват несъгласие с позицията на Московския патриарх за войната“. Той заявява, че съчувства на всички, които „са засегнати от бедата“ и е призовавал „да се избягват жертвите сред цивилното население“.

И по-конкретно в днешното решение на московския синод се казва:

1. Изразяваме пълна подкрепа и разбиране към архипастирите, пастирите, монасите и миряните на Украинската православна църква, която е подложена на безпрецедентен натиск от страна на представители на разколнически структури, местни власти, медии, екстремистки организации и националистическата част от обществото.

2. Призоваме цялата Руска православна църква към гореща молитва за укрепване на нашите братя в Украйна, да им се дари мъжество и Божия помощ в ежедневната работа по християнското свидетелство.

3. Отбелязваме, че статутът на Украинската православна църква е определен в грамотата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II от 27 октомври 1990 г.

4. Отбелязваме, че допълненията и измененията на Устава на Украинската православна църква, приети от събора на Украинската православна църква, трябва да бъдат разгледани по установения ред за съответствието им с посочената грамота и с Устава на Руската православна църква, според който тези допълнения и изменения трябва да бъдат представени на патриарха на Москва и цяла Русия за одобрение.

5. Подчертаваме, че Московският и на цяла Русия патриарх Кирил с най-дълбоко съчувствие към всички засегнати от бедата многократно е призовавал да се направи всичко възможно, за да се избегнат жертвите сред цивилното население, и всички членове на Руската православна църква да се молят искрено за бързото възстановяване на мира и да окажат цялата възможна помощ на всички засегнати, включително на бежанците, хората, останали без дом и средства за препитание.

6. Изразяваме съжаление, че в редица епархии на Украинската православна църква е прекратено споменаването на патриарха на Москва и цяла Русия, което вече е предизвикало разделение в Украинската православна църква и което противоречи на Правило 15 на Двукратния събор.

7. Засвидетелстваме, че цялата Руска православна църква се моли за запазване на единството на Църквата и за прекратяване на кръвопролитията възможно най-скоро.

Интересна подробност е, че във фоторепортажа от днешното заседание като намек е включена снимка от заседателната зала с портретите на постоянните членове на Св. Синод, сред които досега беше и митр. Онуфрий (първият отдясно).

detail20220529 PAL06516 обр


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f68y 

Разпространяване на статията: