Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

024Московска патриаршия реагира сдържано на решението на поместния събор в Киев от 27 май. Първите реакции показват, че според нея не става дума за обявяване на автокефалия от страна на УПЦ, а че е потвърден статутът ѝ от 1990 г. Сайтът на Московска патриаршия мълчи за изминалия събор, като беше публикуван само коментарът на говорителя на патр. Кирил Владимир Легойда, който заяви, че официално обръщение от УПЦ към тях с някакви искания и решения не е постъпвало и затова не може да се коментира конкретно. Той повтори основната пропагандна теза, че в Украйна действат „външни сили“ срещу единството на Руската църква:

„Тъй като в Руската православна църква не е постъпило обръщение от Украинската православна църква, не можем да отговорим на информацията, която получаваме от пресата и интернет. Молим се за единството на Руската православна църква. Молим се за скорошен мир и прекратяване на кръвопролитията. Украинската православна църква се намира в много трудна ситуация и е подложена на натиск от различни страни: от властите, разколниците, националистически настроените членове на някои обществени групи и от медиите. В ситуация, в която външни сили се опитват да разрушат единството на Руската православна църква, би било крайно безотговорно от наша страна да се впускаме в подробни коментари на решенията, взети в самоуправляващата се Украинска православна църква“.

АлфеевВъв видеобръщение Волоколомаският митрополит Иларион (Алфеев) заяви, че с решението си УПЦ само е потвърдила независимостта си, дадена ѝ преди тридесет години, когато тя е получила „томос за самоуправление“ от Московския патриарх Алексий II. „Днес Украинската православна църква е подложена на натиск от външни сили – разколниците се опитват да превземат имуществото ѝ, а украинските власти организираха гонения срещу тази църква. В цели области УПЦ е забранена, а храмовете ѝ са затворени. Осъществяват се рейдърски изземвания на храмове, опитват се да лишат Украинската православна църква от нейното законно наименование. Опитват се да я преименуват на Руска църква в Украйна. С вчерашните си решения Украинската православна църква още един път потвърди, че тя е напълно самоуправляваща се. Че нейният църковен център не се намира в Москва, а в Киев. Тя не зависи от Москва нито административно, нито финансово, нито в каквито и да било отношения. Единството между Украинската църква и Руската църква се запазва и ние и занапред ще се опитваме да укрепваме това единство. Ще продължим да се молим за нашата единна света Православна църква“.

Изказването на митр. Иларион подкрепя опасенията на онези, които смятат, че промените в устава на УПЦ са направени единствено с цел да се избегне ограничителното действие на украинския закон за „организации, действащи на територията на страната, чийто ръководен център е в държава, обявена за агресор“, и по този начин да се защити имуществото на УПЦ. Премахването на името на РПЦ от украинския църковен устав би трябвало формално да разреши този проблем. Официалната редакция на устава след промените на поместния събор вчера все още не е публикувана.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f6k6 

Разпространяване на статията: