Мобилно меню

4.4477611940299 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (67 Votes)

detail20220524 PAL06229 обрНа 24 май Московският патр. Кирил отбеляза именния си ден със служба в храма „Христос Спасител“. В словото си към епископата на Руската църква той отново говори за „непростото време“, в което живее страната.

Патриархът посочи само един основен проблем на сложното време, който го тревожи, а именно: „Това е време скръбно, когато външни сили се опитват да разрушат единството на Руската православна църква; когато се полагат огромни усилия да се откъсне нашата Църква в Украйна от пълнотата на Руската православна църква. Ние знаем в какви непрости условия нашите братя се трудят сега там и се моля всеки ден, и вас призовавам да се молите, Господ да им даде сили да останат верни“.

Възможността украинските епископи да се отделят от Московската патриаршия за патр. Кирил е най-голямата трагедия, която в момента преживява Руската църква и той лично. Според него, всички сили на злото са се устремили към тази цел. Извън Московска патриаршия не може да съществува православие в Украйна.

Патр. Кирил не се помоли за мир, но пожела „в нашите народи да възраства съборното дело, а заедно с него и вярата, благочестието, чистотата и красотата на живота“.

Московският патриарх сложи силен акцент върху красотата на живота и различните нейни измерения – естетическа и духовна: „Тази същата красота, за която великият наш писател каза, че ще спаси света. И става дума не само за естетическата красота, макар че, разбира се, и за нея. Става дума за всяка красота, в която се проявява хармонията, заложена от Бога в живота на човешкия род. И дай Бог никакви сили на злото да не разрушат тази хармония, чиято главна съставна част е вярата на хората в техния Творец и Спасител“.

Патр. Кирил не конкретизира как неговото украинско паство вижда днес красотата на живота и хармонията, заложена от Бога в човешкия живот.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f9uy 

Разпространяване на статията: