Мобилно меню

4.9463087248322 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (149 Votes)

stefan1 344141Предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан съобщи в словото си след съслужението със Сръбския патриарх Порфирий днес, че предстои да посети катедрата на Вселенска патриаршия и да съслужи с патр. Вартоломей на Петдесетница.

В благодарственото си слово архиепископът не пропусна да спази каноническия ред, като отбеляза, че началото на този процес е поставено от Вселенската патриаршия.

„Този свят ден е за нас като чудото в къпалнята на Витезда, защото до нас се доближи човек – бащата на православните, Негово Светейшество патриарх Вартоломей, който ни спусна във водата. Защото ние не тридесет и осем, а петдесет и пет години чакахме и не се намери кой да се погрижи за нас! След това към нас пристъпи и още един човек, нашият брат и съслужител, за да ни посрещне здрави и изцелени и да ни прегърне топло, като ни изпрати при първосвещеника, който да потвърди нашето изцеление – така, както слепецът бе изпратен в къпалнята Силоам“, каза архиеп. Стефан.

„И ето, в навечерието на този бляскав празник на любовта пристигна още една радостна блага вест от царствения град – от града на Константин: нашето благодарствено писмо беше получено и молбата ни за съслужение беше приета. Така че на рождения ден на Църквата, Петдесетница, ще съслужим във всепочитания храм на Вселенската патриаршия във Фенер. След това Негово Всесветейшество Вселенският патриарх г-н Вартоломей ще ни предаде Акта за официалното ни приемане в каноничността и общението с всички поместни православни църкви.

Да даде Бог делото на любовта да пребъде вечно, както се молеше сам Господ Иисус Христос: Амин! Христос Воскресе!“.

Припомняме, че Вселенският патриарх Вартоломей прие в общение Православната църква в Северна Македония с името „Охридска“, без да уточни нейния статут и точно наименование. Сръбската патриаршия също остави това на преценката на македонските архиереи, за да бъде решен този въпрос след диалог с останалите поместни православни църкви. За гръкоезичните църкви е неприемлива употребата на наименованието „Македонска“ в официалния титул на поместната Църква в Северна Македония. От друга страна „Охридската архиепископия“ като историческа катедра е създадена за територията на цяла България, включена през 11 в. в състава на Източната Римска империя, Византия. След съгласието на Сръбската патриаршия не би следвало да има проблем Вселенска патриаршия да издаде официално томос за автокефалия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f368 

Разпространяване на статията: