Мобилно меню

4.9338842975207 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (121 Votes)

344На 24 май в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие, по време на общото съслужение с предстоятеля на МПЦ архиеп. Стефан, Сръбският патриарх Порфирий обяви, че Архиерейският събор на Сръбската патриаршия е отговорил положително на молбата на епископата на МПЦ да има автокефален статут.

„Светият архиерейски синод на СПЦ единодушно откликна на молбата на МПЦ-ОА и съборът на Църквата ни благослови, одобри, прие и призна нейната автокефалия. В същото време, братя и сестри, задължение на Синода е заедно с архиепископ Стефан и неговия Синод да изработят всички технически и организационни детайли, което ще бъде последвано от тържествено провъзгласяване на официалния акт, а след това всички поместни православни църкви ще бъдат уведомени и призовани да приемат автокефалния статут на МПЦ-ОА“, каза патр. Порфирий.

„Нека се радваме днес, защото цялата Църква се радва с нас. Радват се небето и земята, когато братята се обичат и заедно почитат името Божие. Нека се радваме, че след петдесет и пет години св. Литургия беше отслужена първо в Белград, а сега и в Скопие, само за няколко дни“.

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти и звън на камбани.

От своя страна предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан заяви, че вече осемдесетгодишното желание и усилия за независима църква „… никога не са имали за цел да ни отделят от Тялото Христово, а да имаме възможност, както и другите православни народи, свободно да изпълняваме своята мисия“. Той посочи, че това е исторически момент, сбъдващ мечтата на много поколения.

„В Белград в храма „Св. Сава“, а днес и в Скопие, сякаш силно се чу въздишка на облекчение и от нашите предци, и от нас. И тази радост дойде от Църквата-майка, Вселенската патриаршия, и от сестринската Сръбска църква, Печката патриаршия“, отбеляза още той.

Припомняме, че по време на визитата си в Белград на 19 май архиеп. Стефан отправи призив към йерархията на Сръбската патриаршия да признае автокефалния статут на ръководената от него църква и да се присъедини към молбата на епископата на Православната църква в Северна Македония до Вселенската патриаршия за издаването на томос за автокефалия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f3uc 

Разпространяване на статията: