Мобилно меню

4.9813953488372 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (215 Votes)

alexandriasАлександрийският патриарх Теодор разпространи окръжно послание до епископите на Александрийска патриаршия, в което дава указания как да подхождат към проблемите, създадени от „незаконното и отмъстително нахлуване на Руската църква в юрисдикцията на Александрийската патриаршия“, след като последната призна автокефалията на Украинската църква. От посланието става ясно, че тактиката на „руската екзархия“ в африканския континент предвижда първо финансово примамване на местните клирици, а след това изземване на храмовете на енорийските общности и другата тяхна собственост.

„С болка научаваме от събратята йерарси към нашата патриаршеска катедра, които описват скръбните събития, които са ги сполетели след антиканоничния и недопустим опит за нахлуване на Руската църква в африканския континент, който неоспоримо и от векове е в каноническата юрисдикция на нашата древна патриаршия. До това се стигна след нашето признаване на канонично предоставената от Вселенската патриаршия автокефалия на поместната Църква на Украйна.

Основната цел на небратските руски действия е кражбата на енорийските общини на местните православни християни, което става първоначално чрез финансовото примамване на енорийските свещеници, а после следва откъсване на енориите с техните храмове, постройки и други от нашата древна патриаршия, която постави основите на Православието в многострадалната африканска земя и се труди денонощно с големите усилия на всички ни да просвети в Христа и други братя и която, освен благотворителните учреждения, непрестанно изгражда нови структури, които да подобрят качеството на живота на хората тук“.

След това Александрийският патриарх заявява на епископите, че на „разбойническото и неуважително поведение на Руската църква“ трябва да се отговори с ясни действия за защита на движимото и недвижимо енорийско имущество, които да бъдат организирани от юридическите съветници в епархиите в съответствие с местното законодателство. Съответните процедури трябва да бъдат стартирани и за незабавното възстановяване на собствеността на всеки имот (храмове, сгради и т. н.), отнет от нарушител на закона. За тази цел митрополиите трябва да ускорят процеса по документалното уреждане на собствеността върху всички храмове, за да се ограничи възможността за злоупотреби.

По отношение на отделилите се африкански клирици патриархът определя епископите да наложат запрещение за извършване на свещенодействия с надежда те да се покаят, докато се произнесе с колективно решение компетентният Църковен съд на Александрийската патриаршия.

Патриархът призовава епископите да прояват смелост, за да запазят целостта на словесното стадо, поверено им от техните предшественици и придобито с мъченичеството на немалко йерарси и свещеници, и да не се страхуват да отстояват правдата, следвайки каноничното предание на Православната църква.

Накрая патр. Теодор отправя молитва към „Възкръсналия Господ, Който изгражда Своята Църква, да очисти ума и сърцето на местните клирици и автохтонното наше паство от предателското поведение на духовното отстъпничество заради тридесет сребърника“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rfq8 

Разпространяване на статията: