Мобилно меню

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

39Костромският митрополит Терапонт (Кашин) коментира антивоенните проповеди на двама свещеници от неговата епархия – прот. Георги Еделщейн и свещ. Йоан Бурдин (виж тук и тук). Двамата духовници, които служат в селски храм в провинцията, в с. Карабаново, станаха първите руски клирици, издигнали глас срещу започната от Русия война. По-младият, о. Йоан, който е председател на храма, беше арестуван и осъден на парична глоба. 

Според митрополита изказванията на тези двама свещеници „миришат на гордост“, защото останалите 158 свещеници от епархията мълчат, а тези двамата изглежда смятат останалите духовници за „страхливци“, „защото се страхуват от властта, а пък аз съм готов за мъченическа смърт“.

Митрополитът смята, че свещеникът, дори и по социални и политически въпроси, трябва да изказва „не своето мнение, а мнението на Църквата“. Да говори пък за „руската или международна политика е прерогатив на патриарха и институциите на патриаршията, които са предназначени за това, а не е прерогатив на селския свещеник“.

Митрополитът припомни, че свещеникът е само „помощник на епископа“, епископът е „пълноправен пастир“, свещеникът е само негов помощник. „Следователно изразяването на лично мнение не е напълно правомерно“, прави извод епископът.

41По отношение на позицията на о. Георги Еделщейн и думите му „Бог се предава в мълчанието“ митрополитът смята такава позиция за „лицемерна“: Самият о. Георги трябвало да бъде упрекнат, че е предал Бог с мълчанието си, когато Югославия била бомбардирана или „когато войната в Донбас продължи осем години“. А ако о. Георги просто не харесва „всичко руско, руската власт“, нека го каже директно, смята митр. Терапонт.

Според него Църквата винаги е била „патриотична“ и по друг начин не може да бъде. С поведението си о. Йоан Бурдин е „объркал енориашите“ и затова те са събирали подписи за неговата смяна като председател на храма. И нека о. Йоан не смята, че страда за истината, защото според владиката, „мъчениците никога не са се борили срещу режима. Не бъркайте вмчк Теодор Стратилат с поп Гапон“.

Snimok ekrana 2200Междувременно днес стана ясно, че о. Йоан Бурдин вече не е председател на храма. На негово място е назначен друг председател, свещ. Андрей Суткович. Митрополитът се надява свещеникът „да се вразуми“ и да започне да изпълнява „нормалните си пастирски задължения“.

Руските клирици днес нямат правото да проповядват срещу войната. Всяка такава проповед се санкционира от църковната им власт или милицията. Нерядко доносите за това идват от самите енориаши. В най-добрия случай могат да заобикалят темата или да се молят общо „за мир“ и „духовно единство“. В същото време навсякъде звучат проповеди с политически характер, оправдаващи нападението срещу Украйна, внушава се омраза към украинците като към „грешници“ и „предатели“, които заслужават Божия гняв и т. н. Така режимът упражнява голямо насилие над съвестта на свещениците и то е цената, която Православната църква плаща за дългогодишната подкрепа и толериране от страна на държвата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rwax 

Разпространяване на статията: