Мобилно меню

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

ОнуфрийМитр. Онуфрий, предстоятел на Украинската православна църква към Московска патриаршия, изпрати благодарствено писмо към всички хора с добра воля, които приемат украинските бежанци. Той благодари на правителствата и народите на европейските страни, както и на православните църкви, приели бягащите от войната украинци, в голямата си част жени и деца. „Нека Бог ви въздаде за вашата щедрост и милост“, пише митрополитът.

От началото на войната досега 4.24 милиона украинци, предимно рускоезични от Източна Украйна и от Киевска област, са напуснали страната и са намерили убежище в европейски страни. Голяма част от тях са настанени не в бежански лагери, а в домовете на поляците, германците, холандците и другите европейски народи.

Ето и текста на писмото на митр. Онуфрий:

„Скъпи братя и сестри!

От името на Украинската православна църква се обръщам към всички онези, които помагат на украинците по време на ужасната война, избухнала на територията на нашата Украйна.

Повече от четири милиона наши съграждани бяха принудени заради руското нашествие да напуснат домовете си, да изоставят земята си и да потърсят убежище, главно в страните от Западна Европа, но също и в други страни по света.

Като предстоятел на най-голямата и най-многобройна църква в Украйна – Украинската православна църква, чиито членове масово са напуснали зоните на бойните действия, бих искал да благодаря на предстоятелите, епископите, духовниците и вярващите на Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската и Полската православна църква, както и на Православната църква на Чешките земи и Словакия. Вашата братска подкрепа е много важна за нашия народ днес, защото, според думите на св. Йоан Златоуст, „няма нищо по-силно от Христовата Църква“. Това е вярно. Знаем това и смирено молим Господ Бог да ви се отплати за вашата щедрост и милост.

Бих искал също така да благодаря на всички ръководители на европейските държави и техните народи, на ръководителите на други държави по света, на международните организации и на всички, които са приели украинците в домовете си, на хората с различни възгледи и вероизповедания. По този начин изпълнявате най-важната Божия заповед – любовта към Бога и ближния. Светите отци ни учат, че помагайки на ближния, ние помагаме на Христос, защото и Той е бил „бежанец“, когато заедно с майка Си е бягал от Ирод в Египет. Вашата помощ завинаги ще остане в паметта и сърцата на многострадалния украински народ.

Нека Всемогъщият Бог да възнагради всички ви за всички добрини, които правите, нека ви дари в замяна на временното – вечното, на тленното – нетленно, на земното – небесно!

С най-добри пожелания и сърдечна благодарност“.

Прави впечатление, че в писмото са изброени само някои от православните църкви. Благодарността е отправена към клира и вярващите от поместните православни църкви на Грузия, Сърбия, Румъния, България, Полша, Чешките земи и Словакия. На практика това са поместните църкви, които все още не са признали автокефалната Православна църква на Украйна. Независимо че в Гърция има много украински бежанци и Гръцката църква съдейства активно за разрешаването на техните проблеми, тя не е включена като адресат в благодарственото писмо, както и Кипърската архиепископия. От друга страна, в Сърбия има съвсем малко бежанци от Украйна – по официални данни около четири хиляди души. Причината вероятно са получени писма с подкрепа от предстоятелите на тези църкви, докато гръкоезичните църкви, признали автокефалната Православна църква на Украйна, изпратиха свои писма на подкрепа до Киевския митрополит Епифаний.

Не е спомената и Московска патриаршия, макар че в Русия има поне няколко десетки хиляди бежанци от източните части. Повечето украински бежанци напускат Русия през Естония и се отправят също за Западна Европа. Освен това официално УПЦ все още е част от Руската църква.

Нахлуването на руската армия в Украйна разруши вярата на православните украинци от УПЦ-МП в идеологията на „руския свят“ и предизвика криза на религиозната им идентичност. Значителна част от епархиите, основно в Западна Украйна, но също и в източните части престанаха да споменават на богослужение Московския патриарх Кирил, а до предстоятеля на УПЦ-МП митр. Онуфрий постъпи искане от Киевска епархия за свикване на събор при първа възможност, на който УПЦ-МП да обяви отделянето си от Московска патриаршия. Сред обсъжданите идеи е и обединение с автокефалната Украинска православна църква. Такъв призив постъпи от митр. Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна, която получи своето признание и църковна независимост от Вселенската патриаршия преди три години. От своя страна Московска патриаршия прави всичко възможно това да не се случи. В проповедта си за Благовещение (7 април по стар стил) патр. Кирил говори за отказа на част от украинския епископат да го споменава и определи това като „отстъпление“, на което вярващият народ трябва да се противопостави.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r9ur 

Разпространяване на статията: