Мобилно меню

4.8740157480315 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (127 Votes)

ДимасВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) изрази своето задоволство от „балансираната“ позиция на повечето поместни православни църкви относно „случващото се“ сега в Украйна.

Това заяви „външният министър“ на Московска патриаршия по време на своя доклад в Петербургската духовна академия, посветен на „нахлуването на Константинополската патриаршия в Украйна и ролята на Московския патриарх Кирил за укрепването на междуправославното единство“, изнесен на 14 март. Накрая той коментира и войната в Украйна, която нарича с общия израз „случващото се“:

„Преобладаващото мнозинство от поместните православни църкви са заели балансирана мироопазваща позиция по отношение на случващото се. Много църкви са съсредоточили усилията си върху предоставянето на хуманитарна помощ на жертвите на бойните действия и бежанците. На този фон се открояват изявленията на представители на Константинополската и Александрийската патриаршия, които използват настоящата трагична ситуация за популяризиране на автокефалния проект в Украйна и за популяризиране на Епифаний Думенко и ръководената от него схизматична общност. Тези сигнали показват, че ни очаква напрегната борба за църковно единство“.

Циничното изявление на дясната ръка на Московския патриарх Кирил е в духа на пропагандата на режима на Путин, която използва неясни изрази, за да оправдае руската военна инвазия в съседната страна. От неговите думи става ясно, че позволената на Православната църква роля е да заявява „мироопазваща позиция“ по принцип, без да посочва агресор и жертва. Очаква се предоставянето на хуманитарна помощ на „бежанците“, без да се казва защо и откъде бягат тези хора.

Основната цел на руската дипломация в момента е да не допуска ясно назоваване на Русия като страна-агресор от страна на поместните православни църкви, което противоречи на популярната в православните религиозни кръгове представа за руския народ като избран от Бога. В официалната пропаганда Русия ръководи съюза на православните срещу злото, представлявано от неправославния антируски свят.

Като основен проблем в Украйна към настоящия момент митр. Иларион вижда автокефалната Православна църква на Украйна, тъй като това застрашавало юрисдикцията на Московския патриарх в страната и това било „заплаха за единството на Църквата“.

В същото време в доклада не се споменава нито дума за обстоятелството, че близо двадесет митрополии на Украинската православна църква (Московска патриаршия), преди всичко в Западна Украйна, официално обявиха, че престават да споменават при богослужение патр. Кирил заради подкрепата му за военното нахлуване на путинските войски в тяхната родина, която патриархът определи като „метафизична война“. Интересно е, че официална критика от страна на Московския патриарх имаше единствено към митрополита на Сумска епархия Евлогий, в Източна Украйна, който беше заплашен с църковно наказание за решението си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qyf3 

Разпространяване на статията: