Мобилно меню

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

Рим.3.3.3 2Древният храм „Св. ап. Павел“ в Рим, предоставен от Римокатолическата църква за богослужебните нужди на Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ във вечния град, е затворен от местните власти заради напукване на сградата и компрометиране на купола. Църквата е опасна за използване, защото е възможно срутването на големи части от нея върху богомолците. Това е станало ясно в навечерието на Трети март, когато е било планирано празнично богослужение в нея по повод националния ни празник. За това разказва прот. доц. д-р Иван Иванов, свещеник на БПЦО в Рим. Той веднага е уведомил Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в чиято епархия се намира църковната община, посланика ни към Ватикана г-н Богдан Паташев и Папския съвет за християнско единство.

В най-кратък срок е било уредено богослуженията на българската църковна община да бъдат преместени във възможно най-близкия храм – „Санта Мария ин Монтичели“. Предстои от собствениците на храма да се направи техническо проучване на щетите в храма „Св. Павел“ и начините те да бъдат отстранени. Същевременно се търси нов храм в Рим, който да бъде предоставен на нашата православна община.

Рим.3.3.Панихида и Молебен за благоденствие на България и бълтарския народБлагодарение на активните действия на домакините от Ватикана, на посланик Паташев и прот. Иван Иванов българската общност в Рим се събра на 3 март на празнично богослужение в църквата „Санта Мария ин Монтичели“, където беше отслужена панихида за всички дали своя принос и дори живота си за Освобождението на България и благодарствен молебен за благоденствие на българския народ.

В храма присъстваха посланикът на Република България в Италия Тодор Стоянов и зам.-ръководителят на мисията Росен Руфев с представители на посолството ни в Рим, посланика на Република България при Светия Престол Богдан Паташев със семейството си, както и монс. Яромир Задрапа от Папския съвет за християнско единство, който съдейства за организиране на богослужението в новия храм.

Рим. молитва за мирНа другия ден, 4 март, о. Иван отслужи молитва за мир в света в храма „Санта Мария ди Монтечели“.

Предишната седмица, на 27 февруари, българската църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим се събра на св. Литургия в навечерието на Великия пост. Тогава беше отслужена и панихида за починалите близки.

Предишния ден, 26 февруари, прот. Иван Иванов взе участие във вечерното богослужение по повод празника на храма „Св. Теодор“ в Рим по покана на гърцкия митр. Поликарп, митрополит за Италия и Екзарх на Малта към Константинополската патриаршия.

нетуно 5О. Иван извърши богослужения и за православните българи в Анцио и Нетуно. Там беше отслужена  св. Литургия на 5 март, събота преди Сиропустна неделя. Богомолците си поискаха и дадоха прошка преди началото на Великия пост.

милано 6На 26 февруари и на 6 март о. Иван събра православните българи от църковната ни община „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано на св. Литургия. След св. Литургия на 26 февруари беше отслужена панихида за Задушница. На 6 март, Сиропустна неделя, след литургията богомолците си поискаха и получиха прошка, а о. Иван им поясни смисъла на Великия пост за православните християни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qrfk 

Разпространяване на статията: