Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (135 Votes)

Team Delgado MarianoМълчанието, когато е необходимо да се говори високо, не е част от пророческата традиция на християнството, казва в открито писмо деканът на Богословския факултет на Фрибургския университет проф. д-р Мариано Делгадо. Ето и целия текст на писмото:

„В публично изявление от 2 март и в частно писмо от 3 март във връзка с руската военна инвазия в Украйна аз, като декан на Богословския факултет на Фрибургския университет, изразих надеждата, че митр. Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия и професор на нашия факултет от 2011 г., ще използва своето църковно и политическо влияние, за да осъди публично и недвусмислено военната намеса на Русия в Украйна, която е в противоречие с международното право, публично и недвусмислено ще призове президента Путин незабавно да изтегли руските войски и публично и недвусмислено ще се ангажира с разрешаването на конфликта чрез диалог, основан на международното право и правата на човека.

755448866330801В писмо от 3 март митрополит Иларион ме информира, че той и неговата църква са ангажирани с хуманитарна дейност, особено от 2014 г., в контекста на украинския конфликт, и правят всичко възможно, за да помогнат на нуждаещите се и да сложат край на конфликта. Тъй като обаче това не е в съответствие с онова, което факултетът очаква от него в момента, той смята за уместно да преустанови длъжността си като редовен професор, като благодари лично на мен и на факултета за дългогодишното ползотворно сътрудничество.

Като декан на факултета съм разочарован, че митр. Иларион, дългогодишен преподавател в нашия факултет, не смята за възможно да се изкаже против явното нарушаване на международното право от страна на Русия.

Особено съм шокиран от публичните изявления на висшето ръководство на Московска патриаршия относно военната намеса на Русия в Украйна. Скандални от богословска и политическа гледна точка са проповедите от 27 февруари и 6 март, в които патр. Кирил оправда войната на Русия срещу Украйна като „метафизична война“. Тъй като митр. Иларион с мълчанието си изглежда подкрепя позицията на своя патриарх, декларирам, че предоставената му през 2011 г. редовна професорска длъжност се преустановява до следващо решение. Това не се отразява на благодарността за сътрудничеството, което имахме.

Причината за това решение е очевидна: както често се случва в историята на християнството, ръководството на църквата не смее да зададе въпроса „по силата на какво право?“. Когато управляващите на собствения народ задействат агресивна военна машина срещу братски народ, независимо дали по тактико-дипломатически събражения, или по идеологически причини. След катастрофата на Първата световна война национализмът, който е изопачаване на библейската идея за избраността, често се превръща в нова политическа религия. Народите на Европа, които през 1815 г. в манифеста на „Свещения пакт“ се виждаха като „обединена християнска нация от братя“, все още не са успели да преодолеят национализма като патология. Църквите и теологиите не са невинни в този процес.

В днешна Русия пророческата смелост е представена от обикновени миряни, свещеници и дякони или членове на гражданското общество, които публично протестират срещу войната на Путин, въпреки че те трябва повече да се страхуват от църковните лидери, които позволяват да бъдат ухажвани от властта.

Богословският факултет във Фрибург ще продължи да бъде място за разбирателство и среща с и между православните църкви.

Мълчанието обаче, когато е необходимо да се говори високо, не е част от пророческата традиция на християнството, както е предназначено за нашия факултет“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qr6f 

Разпространяване на статията: