Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

6088 nПървият разказ за това как протече Неделя на прошката в две украински селища е от стената на Обуховски архиепископ Йона (Черепанов), който е викарий на Киевския митрополит Онуфрий (УПЦ-МП) и игумен на Светотроицкия манастир в Киев. Постът му е озаглавен Бомби срещу храма. Хроника на „освобождението“ и разказва за църквата в Бобрик, Житомирска област.

„Шест ракети срещу Бобрик. Една от тях удари църквата.

Ако нощта на 4 срещу 5 март в Бобрик премина тихо, на 6 март пристигна „дар“ от „братята“. Умишлено или случайно, но изстреляха шест снаряда. Това се случи на 6 март около 12:30 ч. Три от тях отлетяха към ул. „Михайловска“. Слава Богу, удариха се в земята, въпреки че наблизо има къщи.

Останалите три „дара“ отлетяха в района на църквата. Два отново паднаха върху градините на хората, всъщност близо до домове. А единият удари покрива на църквата, влезе вътре през камбанарията и падна в средата на храма. По стечение на обстоятелствата в храма по това време имаше хора. Щастливо съвпадение е, че не пострадаха.

БобрикОт 1993 г. тук служи настоятелят на храма о. Йоан. Идва от Ирпен. Не говорим на тази тема, защото е болезнена. Ирпен вече не е град, а руини. О. Йоан казва с болка:

„Църквата ни, която се казва „Св. Възнесение Господне“, започнахме да строим през 1994 г., четири години по-късно, през 1998-ма, я осветиха. Само преди две години приключихме с боядисването. Всичко беше свежо, красиво, боядисано. И тук виждате какво се случи…“.

Отецът показва стените на църквата, иконите, ударени от шрапнели. Един от тях е ударил иконата, изобразяваща Христос Спасител. Заседнал е под окото на светия образ. О. Йоан е решил да не го маха – нека остане за историята. Като свидетелство за новото „освещаване“ на църквата в с. Бобрик. Освещаване от снаряди на „руските освободители“.

fillДнес, в Неделята на прошката, е бил обстрелван и храмът на УПЦ „Св. Георги Победоносец“ в Ирпен, Киевска област, и евакуационната колона с жители на града. Пред църквата са куфарът и телата на убитите – майка и двете ѝ деца, тийнейджър и малко дете. Информацията и шокиращите видеоматериали от Ирпен са публикувани на сайта на „Съюза на православните журналисти“, който преди нахлуването на путинските войски в Украйна беше сред най-големите пропагандатори на „руския свят“ в Украйна. От началото на войната неговата позиция рязко се измени.

За това как е минал неделният ден в Ирпен разказва протойерей Александър Федорченко, архиерейски наместник: „Изгоря домът, където свещеникът живееше с три деца, и камбанарията. Слава Богу, те се преместиха на безопасно място преди два дни, защото около тях имаше взривове, счупиха прозорците на храма. Там имаше трима доброволци, помагаха да се извеждат децата и инвалидите. Около четиридесет души нощуваха в храма постоянно. След това все по-малко и по-малко. Сега е невъзможно да излезеш от домовете, защото мирните хора ги убиват направо на улицата. Двама енориаши излязоха от храма и след това вече нямаме връзка с тях. В Ирпен днес няма светлина, връзки, няма газ, защото тръбите са изключени. Хората стоят по домовете без храна. Много е трудно да излязат. Днес до храма беше обстрелвана колона с хора, които се евакуираха, убито е семейство с малки деца“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qqck 

Разпространяване на статията: