Мобилно меню

4.9253731343284 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (67 Votes)

04 03 nunВойната в Украйна и задълбочаването на хуманитарната криза с бежанците от нея не остава извън полезрението на ръководството на Римокатолическата църква. Още на 25 февруари папа Франциск беше на извънредно посещение в посолството на Руската федерация към Светия Престол в Рим в търсене на спешни начини за спиране на войната.

На 26 февруари папата проведе телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Това беше потвърдено от директора на пресцентъра на Ватикана Матео Бруни. Разговорът е бил по повод драматичните новини за сраженията в Украйна.

След всеобщата молитва за мир на 2 март, в началото на Великия пост на Римокатолическата църква, папската дипломация се ангажира да направи всичко възможно за прекратяване на конфликта в Украйна и за спиране на военните действия. През цялата напрегната седмица папа Франциск се опитва да влезе в контакт с Руския патриарх Кирил, но допреди няколко дни това не беше възможно, съобщават от Ватикана. На 5 март най-накрая представител на Светия Престол се срещна с патр. Кирил, поднесе наживо своето предложение да бъде проводник за мир и, използвайки всички дипломатически средства, да спомогне за прекратяване на войната в Украйна. Това стана на среща на Руския патриарх с архиеп. Джовани Д’Аниело, апостолически нунций в Москва, който беше придружаван от о. Игор Чабанов, служител на нунциатурата в руската столица. От страна на РПЦ на срещата присъстваха архим. Филарет, заместник-председател на Отдела за външни църковни връзки на Московска патриаршия, и И. А. Николаев, служител на Секретариата за междухристиянските отношения.

Източници на Ватикана съобщават, че по време на визитата патр. Кирил не е заел ясна позиция относно войната в Украйна. Той е отбелязал приноса на папа Франциск за мира в света, както и „… умерената и мъдра позиция на Светия Престол“ по много международни въпроси, която е „… в съответствие с позицията на Руската православна църква“. Руският патриарх е подчертал, че е „… много важно християнските църкви, включително нашите църкви (Руската и Римокатолическата), да не стават, доброволно или неволно, участници в онези сложни и противоречиви тенденции, които присъстват днес в „световния дневен ред“.

Патр. Кирил е заявил още, че среща между него и папа Франциск трябва да се състои „… в земя, където православните никога не са имали конфликти с римокатолиците“.

Една от най-големите италиански медии Ачи стампа коментира: „Московският патриарх Кирил е почти изолиран от своите православни събратя и е поразен от позицията на патриарсите на Грузия и Румъния и на митрополит Онуфрий от Украинската православна църква към Московска патриаршия, а и от мнението на Сръбския патриарх Порфирий“. Вселенският патриарх Вартоломей заяви твърдо своята позиция за осъждане на войната и също така косвено критикува другите православни църкви, които не бяха твърде критични към Москва: „Опитваме се да заемем позиция в подкрепа на мира, защото Църквата не може да участва в конфликта, тя може да бъде само миротворческа сила“.

В интервю от 1 март по повод войната в Украйна кард. Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, подчертава, че той „дори не е допускал мисъл“ за разширяване на конфликта в Европа, определяйки го като „катастрофа с гигантски размери“. Кардиналът призова към „… избягване на всяка ескалация, спиране на войната и преговори“ с убеждението, че „винаги има място за преговори“, и припомняйки, че „… през последните години Светият Престол непрекъснато, дискретно и с голямо внимание наблюдава събитията в Украйна, предлагайки своята готовност да улесни диалога с Русия и винаги е готов да помогне на страните да възобновят този път. Кард. Паролин обръща внимание на „окуражаващите знаци“ от страна на главите на православните църкви, които „… показват желание да оставят настрана спомена за взаимните рани и да работят заедно за мир“.

Едновременно с това архиеп. Галахър, секретар за междудържавните отношения на Ватикана, се среща с посланиците на Югоизточна Европа. Това стана на 1 март по покана на посланика на България при Светия Престол г-н Богдан Паташев. Присъстваха представители от Словения, Сърбия, Хърватия, Босна, Гърция, Турция, Армения, Грузия, Румъния, Албания, Северна Македония. Срещата, която първоначално имаше за цел да обсъди ситуацията на Балканите, засегна и актуални теми като кризата в Украйна. По отношение на украинската криза архиеп. Галахър припомни примера със Сирия. Приканвайки да се мисли хладнокръвно, ватиканският външен министър подчерта, че самата ефективност на санкциите ще зависи от това, какво Европа наистина е готова да загуби и в дългосрочен план.

Световният съвет на църквите също апелира Руският патриарх да издигне гласа си за мира. Изпълняващият длъжността генерален секретар на ССЦ о. проф. д-р Йоан Саука от Румънската православна църква изпрати писмо до патр. Кирил, в което го призовава да направи всичко зависещо от него, за да бъде спряна незабавно войната в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qqyu 

Разпространяване на статията: