Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
1_141.jpgДатският карикатурист Курт Вестергор (Westergaard) е готов да се изправи пред съда в Йордания, където срещу него има присъда за оскърбление на религиозните чувства на мюсюлманите. Вестергор е авторът на карикатурите, предизвикали огромно негодувание в целия ислямски свят заради това, че Мохамед в тях беше изобразен с тюрбан във вид на бомба. Карикатурите имаха за цел да покажат на човечеството, че терорът лежи в основата и е неделима част от исляма и неговото богословие. Карикатурите се появиха едновременно в 17 водещи датски ежедневника през февруари тази година.

“Готов съм да отида в Аман и да застана там пред съда” е заявил художникът в датската столица. Същевременно той счита, че е бил прибързано осъден от йорданските власти.

След публикацията на карикатурите Вестергор непрекъснато се укрива, опасявайки се от нападение на ислямски екстремисти, които са обещали “да го накажат сурово”. Въпреки желанието си да се изправи пред съда, той няма намерение да поднася каквито и да е извинения за творбите си. “Отнасям се с уважение към исляма и изповядващите го и нямам нищо против мюсюлманите, но в Дания съществува свобода на словото...”, казва още във връзка с това карикатуристът.

Да припомним само, че през април тази година около 30 йордански вестника и радиостанции решиха да привлекат Вестергор към съдебна отговорност по обвинения в богохулство и срещу него беше заведено дело. “Този човек извърши престъпление и е длъжен да отговаря за него с цялата строгост на закона”, казва Закаря Шейх, който оглавява групата на йорданските средства за масова информация. След публикуването на карикатурите в Дания отношенията на тази страна с арабските държави бяха сериозно разстроени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333p8 

Разпространяване на статията: