Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_140.jpgДнес патриарх Илия ІІ е пристигнал в Гори – град извън зоната на конфликта в Южна Осетия, покрайнините на който в момента се контролират от руските сили. Заедно с патриарха тук са пристигнали и няколко машини на Бърза помощ. Посещението на патриарха е възможно благодарение на обръщението му към ръководството на Руската православна църква за съдействие и помощ. Патриарх Илия ІІ е помолил РПЦ да ходатайства пред държавната власт в Русия за неговото безпрепятствено посещение в Гори и грузинските села в околностите на Цхинвали, където протичала акция по извеждането на ранените към болници в различни грузински градове. По думите на прес-секретаря на Грузинската патриаршия Давид Шарашидзе в момента най-големият проблем в зоната на конфликта е извеждането на телата на убитите и тяхното погребване.

Това особено важи за селото Шиндиси, където по думите на местното население са станали най-кръвопролитните стълкновения. Според свидетелството на самия Шарашидзе в селото има изключително много трупове, които са силно разчленени, обезобразени и разлагащи се поради високите температури. Събирането и транспортирането им е изключително тежък психологически и физически процес. Местното население се опасява от избухването на епидемии, ако процесът по погребването на убитите не започне веднага.

Руските въоръжени сили са поели охраната на патриарх Илия ІІ. РПЦ вече осъди бойните действия в Осетия и Грузия. По думите на Смоленския митрополит Кирил е недопустимо три православни братски народа да воюват помежду си. Той сравни също войната в Южна Осетия със средновековните междуособици и граждански войни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333p6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]