Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

agion oros moni esfigmenouУвеличава се броят на монасите на Света гора, загубили живота си вследствие от остро протичане на коронавирусната инфекция. Само вчера, на 22 януари, починаха двама монаси от манастира „Филотей“ – монах Козма, зъболекар на обителта, и монах Таксиарх, предстоятел на събора на старците в обителта. Преди няколко дни починаха и 62-годишният о. Порфирий, както и о. Дамян от същата обител.

Манастирът „Филотей“ има сравнително неголямо братство, в него живеят около седемдесет души – общо монаси и работници. Преди две седмици почина и о. Лука, бивш представител на манастира в свещения кинотис. По информация на „Ортодоксия инфо“ половината от четиридесетте монаси са болни и са изолирани в килиите си, а седем са в по-сериозно състояние.

В началото на януари почина и монах на манастира „Св. Григорий“ – о. Тимотей.

Според Есфигменския игумен Вартоломей за двете години на пандемията много монаси са починали след усложнения от COVID-19. Официално жертвите на пандемията са 25-30 монаси, но когато към тях се прибавят и светогорците, които живеят извън Света гора, броят им нараства до 40.

Около хиляда души, т. е. повече от половината от обитателите на Света гора, са преболедували, но няма информация какви и колко тежки са последствията за оздравелите. Голяма част от атонските монаси са с диабет и други рискови за тежко протичане на тази болест придружаващи заболявания. 

Според гръцкия вестник „Прото тема“ най-голям е броят на фанатичните отрицатели на ваксините сред руските, сръбските, българските и румънските монаси, които са общо около четиристотин. Според изданието те отказвали дори да използват помощта на гръцките лекари, но, например в „Хилендар“, се обръщали за помощ към лекари от Белград.

В началото на годината гръцката прокуратура започна разследване срещу атонски монаси, които не разрешават на духовните си чеда извън Света гора да се ваксинират по уж религиозни съображения. Повод стана обвинението на йером. Йосиф за дейността на монаси от атонския „Неа скити“, които по време на изповед агитират сред миряни хората да не се ваксинират, защото коронавирусът е „просто грипче“.

Няма яснота как точно ще се провежда разследването, но то предизвика публична реакция на административния управител на Света гора, бизнесмена Т. Мартинос, който заяви за изданието „Вима ортодоксиас“, че ситуацията в монашеската република е под контрол, а действията на прокуратурата не са оправдани:

„Бих искал да подчертая, че Света гора е напълно сигурна за поклонниците. Няма разпространение на вируса. Монасите и цивилните лица, работници и служители, са ваксинирани или са преболедували. И по-конкретно 50% от монасите са преболедували, а 30% са ваксинирани; 100% ваксинирани са държавните служители на Света гора. Всички влизащи поклонници и монаси са проверявани с бързи тестове на пристанищата Урануполи и Йерисо (откъдето тръгват корабите за Атон) още от декември 2020 г. Здравният център на Света гора веднага поема грижата за всички установени болни.

Един манастир със скорошни случаи на заболели е поставен под карантина. Два други манастира не приемат посетители. Имаме 22-23 починали монаси и двама интубирани в болници в Солун в критично състояние. Повечето починали са имали придружаващи заболявания или са се забавили с приема в болница, където са отишли вече с тежки пневмонии и малки шансове за излекуване. В момента пандемията на Света гора е в спад. Има малко случаи на заразени с Омикрон.

До административната управа на Света гора не е стигала информация за пропаганда на монаси срещу ваксините. А и повечето поклонници се съветват с енорийските си свещеници по този въпрос. Повечето монаси, които не желаят да се ваксинират, са преболедували през втората вълна и имат сертификати за преболедуване. Така че Света гора далеч не отговаря на описанието на антиваксърски център, както се твърди в някои среди. Ако наистина имаше пропаганда на монасите към миряните да не се ваксинират, тогава защо 100% от всички държавни служители, полиция и работници, и то сравнително млади хора – общо двеста и петдесет души, са ваксинирани?“.

Матинос завършва изявлението си с мнението, че предвид всичко това прокурорската проверка не е основателна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8q3xp 

Разпространяване на статията: