Мобилно меню

4.5822784810127 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (79 Votes)

viber image 2022 01 14 11 24 54 807Днес Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие в проведения онлайн форум, част от инициативата Конференция за бъдещето на Европа, организиран от Европейската комисия. В срещата взеха участие религиозни лидери от различни вероизповедания от страните на Европейския съюз. Митр. Антоний представляваше Комитета на представителите на православните църкви в Европейския съюз (CROCEU).

Конференцията за бъдещето на Европа е инициатива на Европейския съюз, която има за цел да ангажира хора от цяла Европа да споделят своите идеи и да оформят общото си бъдеще чрез широк спектър от дебати и дискусии. Инициативата започва дейността си на 9 май 2021 г. в Деня на Европа и се планира да постигне заключения за насочване на бъдещето на Европа до пролетта на 2022 г. Църквите участват в инициативата като отделни ключови заинтересовани страни, извеждайки християнската перспектива към развитието на европейския проект.

В изявлението си пред участниците в конференцията днес митр. Антоний говори за християнските основи на съвременна обединена Европа, които формират и облика на европейската цивилизация в миналото, днес и в бъдеще.

„От позицията на архиерей на Българската православна църква често поставям въпроса защо в днешни дни се допуска пренебрегване на християнските ценности в различни направления на европейската политика. Вярно е, че Европейският съюз възниква преди всичко като мощен икономически и все по-силен политически съюз. Но с това ли се изчерпва идеята за все по-близка интеграция? Докъде сме склонни да допуснем нахлуването на консуматорското мислене в общия ни дом? Не съществува ли риск европейската идея да се превърне единствено в безлично счетоводство, в тънки сметки, докато духовният аспект все по-последователно бъде изтласкван на заден план, а духовните ни корени обричани на забвение?“, каза владиката пред участниците в конференцията.

Митрополитът отбеляза, че ролята на Църквата в днешна Европа не се изчерпва само с опазване на старини и традиции, а тя е Тяло Христово, обединяващо вярващите с Христос.

Българският архиерей подчерта, че за свободния европеец, за свободния християнин, Европа на бъдещето ще продължава да е наш общ дом, място на многообразието, споявано от общите ценности.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qpka 

Разпространяване на статията: