Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

8a7Сръбският патр. Порфирий осъди агресията срещу мюсюлмани в гр. Прибой по време на новогодишните и рождественските празници от страна на сръбски полицаи и на млади хора, представящи се за православни християни.

„Тези дни с тъга, недоверие и възмущение проследих новините за злощастните събития в Прибой, при които хора, които смятат себе си за православни, заплашват своите съграждани с ислямска вяра.

Особено разочароващо е, че тези, които трябва да предотвратят подобни действия, са участвали в един толкова безчестен и опасен акт, както тревожно е и това, че млади хора, в най-хубавия период от живота си, празнуващи Божич (Рождество Христово) – най-хубавия празник на мира, съпричастността и любовта, обиждат и заплашват своите съграждани, най-близките си съседи.

Уверявам нашите братя мюсюлмани, че остро осъждаме подобни действия.

Като човек, който винаги е живял в етнически или религиозно смесена среда, заявявам, че е много важно в своите обръщения към вярващите в храма свещениците да проповядват, но и с личен пример да свидетелстват, че всеки мъж и всяка жена, независимо от религия и етнос, е наш брат и сестра, носещ Божия образ. За нас, православните християни, това е единствено правилното отношение и само ако постъпваме и живеем така, Бог ще ни признае за Свои деца“.

Повод за обръщението на патриарха стана видеоклип от новогодишните тържества в Прибой, на който се вижда как полицаи пеят шовинистични песни, в които възхваляват геноцида, изнасилванията и убийствата на бошняци и призовават да се случи същото, както и в хърватския град Вуковар през 1991 г. На кадрите се виждат и млади хора с християнски символи, които призовават за насилие срещу мюсюлмани, излизащи от джамия. Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че полицаите ще бъдат наказани.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hcfy 

Разпространяване на статията: