Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

sinodos alexandreiasАлександрийската патриаршия реагира на решението на Руската църква, взето в последните дни на тази година, да създаде своя епархия на африканския континент, нарушавайки юрисдикцията на Александрийската църква. В изявлението се казва, че предстои Св. Синод на Александрийската църква да се занимае обстойно със случилото се след празниците. И по-конкретно в изявлението се казва:

„Древнопросиялата Александрийска патриаршия изразява своята най-дълбока скръб за синодалното решение на Руската патриаршия за създаването на екзархия в каноничните предели на юрисдикцията на древната Александрийска църква – решение, взето в дните на празника на Христовото Рождество и Богоявление, когато се разкрива Царят на мира Иисус Христос.

Александрийската патриаршия ще продължи да изпълнява пастирските си задължения към повереното ѝ от Господа паство, следвайки духовните завети на големите гръцки отци на Църквата, които според незабравимия съвременен руски богослов протойерей Георги Флоровски са оставили незаличим отпечатък върху православното богословие и Църква.

Решението на Руската патриаршия ще бъде обсъдено на предстоящото заседание на Св. Синод на нашата патриаршия, когато ще бъдат взети и съответните решения“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hrka 

Разпространяване на статията: