Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

viber image 2021 12 13 16 21 59 720Архиепископът на Милано монс. Марио Делпини дари на българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“ мощи на трима светци, покровители на италианския град. Това стана на среща между архиеп. Делпини и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Милано на 6 декември. На срещата присъства и доц. прот. д-р Иван Иванов, енорийски свещеник на църковната ни община. Мощите на светците Амвросий, Гервасий и Протасий са дарени като знак за добрите взаимоотношения между българската църковна общност и архиепископията на Милано, установени през годините.

viber image 2021 12 13 16 21 01 297По време на срещата митр. Антоний е изказал благодарност за възможността храмът „Санта Мария Кончилиатриче“ в Милано да се използва за богослужебните и пастирските нужди на православните българи. Архиеп. Делпини е изказал съболезнования за ранната кончина на предишния свещеник в българската община отец Стефан Паликаров, който е поддържал добри връзки с местната римокатолическа общност.

Дарените мощи ще бъдат официално въдворени в храма на 2 януари от председателя на настоятелството доц. прот. Иван Иванов.

Апостолическият нунций в България монс. Анселмо Гуидо Пекорари на срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит миналата седмица разказа за направеното дарение на свети мощи за българската православна църковна община в Милано. Той отбеляза, че това е знак за добрите взаимоотношения между двете църкви.

На първата снимка: Дарените на българската църковна община свети мощи

На втората снимка: Митр. Антоний и прот. Иван Иванов

Удостоверение за дарението на мощите:

 viber image 2021 12 13 16 21 43 431


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hu4f 

Разпространяване на статията: