Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

b76Сутринта на 13 декември ученик взриви самоделна бомба на входа на православната класическа гимназия, разположена на територията на женския манастир „Въведение Богородично“ в Серпухово, Московска област. В резултат от взрива са пострадали дванадесет души, а самият ученик е в реанимация в тежко състояние.

В официалното съобщение на полицията, цитирано от „Интерфакс“, се казва, че днес сутринта в 8:24 ч. в помещение на православната гимназяи в двора на женския манастир „Въведение Богородично“ в Серпухово е влязъл осемнадесетгодишен младеж, завършил това учебно заведение, и се е взривил.

Пострадалите са ученици от дванадесет до седемнадесетгодишна възраст.

В Русия е разпространена практика да се откриват училища към действащи манастири, както и гимназии към различни епархии, като първата е открита през 1990 г. в Москва. Църковните училища са със статут на частни учебни заведения и някои от тях имат много висок авторитет сред местните учебни заведения.

Учебните заведения в манастирите обаче привличат религиозни родители най-вече с обещанието за строго възпитание на децата „в православен дух“. Техните възпитаници живеят в манастирите на принципа на пансиона и често следват режим, близък до монашеския, а за провиненията се налагат строги наказания. За младежи в тази възраст, които не са направили доброволно такъв избор, подобен режим често пъти е фрустриращ и може да доведе до противоположен ефект.

Говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда изрази съболезнования към всички пострадали, като отбеляза, че в църковните учебни заведения има и „трудни подрастващи“:

„Без значение къде се случват подобни нападения, те предизвикват еднаква скръб, желание подобно нещо да не се допуска в бъдеще. Всички обстоятелства около случилото се се проверяват. Църквата ще оказва помощ и всяко съдействие на всички пострадали. Църквата, включително и в учебните заведения, работи и с трудни подрастващи, чийто живот е деформиран. Ние и занапред ще работим с всички деца“.

Известният руски мисионер дякон Андрей Кураев в своя блог коментира критично тази реакция: „Въпросът за подрастващите, които църковната педагогика е деформирала, не се поставя. А именно педагогиката твърди: най-добре се учи от грешките. Църковната пропаганда обаче упорито отказва да види грешките в историята и в живота на Църквата. Всичко при нас е било мъдро, духовно и за добро. Няма за какво да се каем. Продължавайте да ни хвалите. Хората, които гръмко призовават към покаяние, сами са безкрайно далече от него. И в тази своя слепота и необучаемост те са опасни“.

Андрей Кураев отбелязва, че рекламата на подобни училища: „дайте децата си на монасите, те ще ги възпитат по рецептите на многовековното многоценно предание на църковната педагогика“, не отговаря на истината. Според него църковната педагогика няма традиции в работата с  младежите. Подрастващите в миналото били омъжвани или женени още в началото на своята физическа зрялост, припомня той.

„По тази причина в учителните книги на традиционните общества не може да се намерят рецепти, приложими в съвременната педагогика.

Затова днешните манастирски училища са място за експерименти с деца. Тези експерименти се осъществяват от хора, които се страхуват от децата. И този свой страх те прикриват зад строги забрани и изисквания.

Опитът децата да бъдат превърнати в отряд „млади послушници“ е закономерно да предизвика протест и срив.

Това не е повод за забрана на педагогическите търсения и на църковните училища. Това е повод за намаляване градуса на корпоративното самохвалство".  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8huwc 

Разпространяване на статията: