Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

5K2VJh26BDICE5FUnFDaТивейският и Ливадийски митрополит Георги изрази опасенията си, че новите здравни мерки, които влязоха в Гърция от днес, няма да могат да бъдат спазвани в храмовете. Това заяви той по време на проповедта си вчера в митрополитския храм „Въведение Богородично“ в Ливадия.

От днес, понеделник, за гръцките храмове престава да важи разпоредбата на Св. Синод и с правителствена заповед за неваксинирани енориаши се разрешава достъп само с отрицателен бърз тест. Спазването на заповедта се възлага на служителите на църквите, като глобата е 300 евро за вярващите и 1500 евро за отговорника или свещеника в храма.

„Ние нямаме персонал, който да прилага тези строги мерки. Храмовете не могат да станат арена на конфликти, спорове и напрежение. Представете си погребение и вътре чакат за опелото на покойния, а на входа църковен служител се кара с роднините“, каза митрополитът.

„Тези, които до вчера настояваха пред нас, че не могат да отъждествят вярата с религията и църквите с другите пространства, които са необходими, но не приоритетни за живота ни, днес ни прехвърлят отговорността и казват, че Църквата е решила така, а те просто са направили закон нейното решение. Не съм съгласен с това“, заяви също той.

Днес Св. Синод на Гръцката църква заседава за новите мерки, които бяха обявени от премиера К. Мицотакис в края на миналата седмица. По отношение на храмовете той заяви:

„Вярващите, които не са ваксинирани, трябва да се снабдят с отрицателен лабораторен тест. Това, впрочем, предвижда и окръжното послание на Св. Синод, което днес са призовани да спазват неговите носители, но и държавата“.

Всъщност, в посланието на Св. Синод от 4 ноември се отправя призив към вярващите да спазват мерките за защита. Отправя се „отечески съвет“ към неваксинираните вярващи да отиват в храма, след като са си направили тест или пък да се ваксинират. Задължителен двукратен седмичен тест се предвиждаше само за неваксинираните клирици и църковни служители, контролът за което беше възложен на църковните настоятелства.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hkrp 

Разпространяване на статията: