Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

deomiddddИзвестният в близкото минало „борец за чисто православие“ бивш Чукотски епископ Диомид (Дзюбан) загина на 20 ноември в катастрофа в Ленинградска област. 60-годишният Диомид е загинал заедно с още две жени, които са били в автомобила.

Бившият Чукотски епископ беше основател на схизматично движение в Руската църква, което в периода 2007-2008 г. спечели последователи и в други страни. След като се отдели от РПЦ, той хиротониса епископи за своя „истинно-православна църква“.

Кариерата му в Московска патриаршия започва по времето на Московския патриарх Алексий. Назначен за епископ в новообразуваната Чукотска епархия през 2000 г., еп. Диомид привлича крупни дарения от губернатора на областта олигарха Роман Абрамович, който за две години инвестира в православни храмове огромни средства.

През февруари 2007 г. еп. Диомид влиза в конфликт с Московска патриаршия, публикувайки изобличително писмо срещу „икуменизма“ и „цареборчеството“ и нарича Руската църква „слугиня на антихриста“.

Лишен е от сан през 2008 г., след като произнася анатеми срещу ръководството на РПЦ. След низвержението му в негова подкрепа започват да се събират подписи. Свързва се с ултраконсервативния монах Рафаил (Берестов) на Света гора, който го нарича „апостол от последните времена“. Диомид създаде свое движение от последователи, известни като „диомидовци“, които воюваха срещу новите руски паспорти, щрихкодовете и др. През годините те се изолираха в малка секта и загубиха предишната си популярност.

Вижте също: Щрихи към психологическия портрет на „борците за чистота на православието“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hkq4 

Разпространяване на статията: