Мобилно меню

4.7936507936508 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (63 Votes)

bartholomaios athina1Днес започва официалната шестдневна визита на Вселенския патриарх Вартоломей в Атина. Тя се осъществява по покана на Св. Синод на Гръцката православна църква, а поводът са тържествата, организирани в Гърция за 30-годишнината от интронизация на патриарха.

На летището в Атина патр. Вартоломей беше посрещнат от митрополита на Самос Евсевий от името на Св. Синод на Гръцката църква, както и от военния министър Н. Панайотопулос от името на гръцкото правителство. Той беше поздравен и от Месогейския митр. Николай, в чиято епархия е летището, от Адрианополския (Одрински) митр. Амфилохий, ръководител на представителството на Вселенската патриаршия в Атина, както и от главния секретар на Св. Синод на Гръцката църква Орейски епископ Филотей.

В програмата на посещението на Вселенския патриарх се предвижда преди всичко архиерейска св. Литургия утре, на празника Въведение Богородично, в катедралния храм на Атина „Св. Благовещение“.

Патриархът днес ще посети Атинския архиепископ Йероним, ще се срещне с президента, с министър-председателя, с председателя на Народното събрание и други политици и обществени личности. Вечерта ще присъства на вечерната служба за Въведение Богородично в метоха „Възнесение Господне“ на атонския манастир „Симонопетра“ в атинския кв. „Вирона“.

Програмата му включва посещение в детския онкологичен център „Марияна Вардинояни – Надежда“, музея за съвременно изкуство на фондация „Гуландри“, където Богословският факултет на Атинския Каподистриев университет организира събитие в негова чест, и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hk3u 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]