Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

013363Митрополитът на епархия Некреси в Грузия Сергий (Чекуришвили) почина след тежко протичане на коронавирусната инфекция, съобщава Грузинската патриаршия. Митр. Сергий е вторият грузински архиерей, който губи живота си заради коронавирус – през ноември 2020 г. почина митрополитът на Боржоми Лазар (Самадбегишвили).

В съобщението на патриаршията се казва: „Високопреосвещеният Некрески митрополит Сергий (Чекуришвили) почина. Здравето на митрополит Сергий се влоши поради коронавирусната инфекция. През последните дни той се лекува в болница. Изразяваме своята дълбока скръб по повод неговата кончина. Молим се за безсмъртната му душа, за да го благослови Господ и да го утвърди в светилището на праведниците“.

Митр. Сергий е страдал от диабет – една от болестите, които са рискови за тежко протичане на инфекцията.

Митр. Сергий ръководи Некреска епархия повече от двадесет години. В едно интервю през 2017 г. той разказва за началото на пътя си към Бога:

„Роден съм през 1959 г. във вярващо семейство в гр. Рустави, на тридесет километра от Тбилиси. В района нямаше нито една отворена църква. Боядисваха яйца на Пасха и това беше всичко. Родителите ми обаче вярваха в Бога и аз още от детството си знаех: има Бог. Когато бях в осми клас, баща ми ми каза: „Сине, дойде време да поговорим за сериозните неща… Светът стана толкова лукав, врагът действа много силно… Може би в живота ти ще се случи да излъжеш, но запомни завинаги: Бога никога не можеш да излъжеш“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wx69 

Разпространяване на статията: