Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

0aa7 oВселенският патриарх Вартоломей ще съслужи с Атинския архиепископ Йероним в Атина за празника Въведение Богородично, 21 ноември. Това съобщи официално днес Вселенската патриаршия. Съобщението идва след коментари в гръцки медии, че планираната визита няма да се състои заради обтегнати отношения между Патриаршията и Атинската архиепископия. Повод за църковните тържества е тридесетгодишнината от интронизацията на патр. Вартоломей на Константинополската катедра.

Причина за поредното обтягане на отношенията между двете църкви е статутът на манастирите-ставропигии в т. нар. „Нови земи“ (т. е. територията от Лариса и Янина на север), присъединени към Гърция след Букурещкия договор от 1913 г. Техният църковен статут се определя в патриаршеския и синоден акт от 1928 г., който близо сто години по-късно продължава да се тълкува различно от църковните власти в Атина и Фенер.

През март т. г. Вселенската патриаршия изпраща писмо до Атинския архиепископ, в което подлага на ново тълкуване чл. 10 от акта за статута на тези манастири, съобщава изданието Ортодоксиа инфо. На Преображение Господне през м. август Халкидонският митр. Емануил (бивш митрополит за Франция на Вселенска патриаршия) служи в ставропигиалния манастир в Северна Гърция „Св. Никанор“ (също и „Преображение Господне“) в Заворда (българското име е Забърдо). В проповедта си той хвърля светлина върху претенциите на Патриаршията за управлението на ставропигиалните манастири в Гърция. Според митр. Емануил местният митрополит няма никакво право да се меси в каквито и да било дела на манастира, защото епископ на ставропигията е единствено патриархът.

Това влиза в противоречие със споменатия чл. 10 на патриаршеския и синоден акт, където ясно се казва, че в ставропигиалните манастири се споменава при богослужение името на Вселенския патриарх, той бива само уведомяван от председателя на Св. Синод на Гръцката църква за избора на нов игумен и ръководство, но административното управление и контролът на тези манастири принадлежи на Атина.

Гръцките митрополити се опасяват да не се повтори неотдавнашният сценарий от Критската архиепископия, където през 2019 г. Вселенска патриаршия избра и хиротониса за епископи двама игумени на местни ставропигиални манастири. С този акт игумените на двете ставропигии стават част от епископското тяло и административно ръководство на Вселенската патриаршия. В резултат в гр. Ханя има трима православни архиереи, които принадлежат към различни юрисдикции: митрополитът на Ханя е към Критската архиепископия, която е полуавтономна църква под върховната юрисдикция на Константинопол, а двамата нови епископи, игумени на ставропигиални манастири, са на пряко подчинение на Фенер. Затова гръцкият Св. Синод ще се опита да предотврати такива канонични инциденти за своята територия.

На територията на Република Гърция понастоящем има различни канонични юрисдикции. Това са: 1) Гръцката (православна) църква, половината от която е на т. нар. „Нови земи“ (т. е. митрополитите там поменават Вселенския патриарх); 2) Критската (полуавтономна) архиепископия към Вселенска патриаршия; 3) няколко острова от островната група Додеканези (Родос, Касос, Карпатос, Сими, Лерос, Патмос и др.), които са пряко подчинени на Фенер; 4) Света гора, също пряко подчинена на Фенер.

Източник: „Ортодоксия инфо“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wwww 

Разпространяване на статията: