Мобилно меню

4.7111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (45 Votes)

iera synodos tis ekklisias tis kyproyВ днешното си редовно заседание Св. Синод на Кипърската архиепископия за пореден път обсъди изявление на митрополита на Морфу Неофит, свързано с пандемията. Повод стана първата проповед на митрополита след излекуването му, произнесена на 1 септември, в която владиката казва, че е помолил св. Богородица „да му изпрати едно коронавирусче“, за да не го мислят хората за неуязвим или светец. Митрополитът отново изрази своя негативизъм към ваксините, не само срещу коронавируса. Това изказване предизвика силни антицърковни коментари в обществото. То беше критикувано от митрополита на Тамасос Исайя, както и от Кипърския архиепископ Хризостом, с които митр. Неофит влезе в публична полемика.

В официалното съобщение след края на заседанието на синода обаче не се споменава изрично за такива обсъждания. Казва се само, че Св. Синод „потвърждава своето по-старо становище по отношение на справянето с пандемията и ваксинацията, като призовава всички – йерарси, свещеници и миряни – да се съобразят с него! Членовете на Св. Синод са заявили своята подкрепа за това решение“.

На заседанието присъства и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който е там по покана на Кипърския архиепископ, за да отговори на въпроси на митрополитите, свързани с кипърския национален проблем. Той призова също така кипърския епископат да подкрепи усилията на правителството в борбата с болестта. След заседанието, в отговор на журналистическо запитване, президентът заяви: „Докато присъствах на заседанието на синода, аз, разбира се, отправих призив за съгласуване на някои изказани становища с държавните политики за справяне с пандемията. Нито съм имал намерение, нито е работа на правителството да се конфронтира с чиято и да е свобода за изразяване. Поради влиянието обаче, което имат епископите, се изказах критично и това беше разбрано. Радвам се за това и искам да се надявам, че за в бъдеще няма да имаме проблеми с изявления, които биха насърчили някои от гражданите да се противопоставят на ваксинацията“.

По неофициална информация митрополитът на Морфу Неофит е потвърдил обещанието си, че няма да се изказва публично по въпроси за пандемията и въпреки личното си мнение ще се съобрази с решението на Св. Синод.

В комюникето след заседанието се казва също, че Св. Синод потвърждава решението си за закриване на представителството на Кипърската архиепископия в Брюксел. Чрез жребий е избран и новият петчленен състав на църковния синоден съд, който ще работи през следващата година.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89fhc 

Разпространяване на статията: