Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

grod oikoumenikosПри посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в Украйна през август т. г. председателят на Световния украински конгрес Павел Грод е поискал от него да се промени томосът от 2018 г. за даване на автокефалия на онази част от украинското православие, което се обедини под названието Православна църква на Украйна. Основание за такова искане от канадския адвокат, бизнесмен и политик от украински произход Павел Грод, който е и председател на световното сдружение на украинското разсеяние, давал фактът, че украинците, когато емигрират в някоя чужда страна и там няма украинска православна църковна община, по традиция се присъединяват към руските църковни общини. А антируската насоченост на управляващите в Киев, както и на Световния украински конгрес не може да се примири с този факт и затова искат от патриарха да се промени онзи текст от томоса, в който се казва, че ПЦУ няма да има църковни общини в диаспора, доколкото според разбирането на Фенер всички православни християни по света, които живеят извън територията на своите поместни църкви, трябва да са под юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

Павел Грод е бил при тази среща заедно с бившия президент на Украйна Петро Порошенко, който положи твърде големи усилия за издаването на въпросния томос. Според изявление на Грод пред украинското радио „Свобода“ в събота, 28 август, патриархът бил заявил, че е отворен за такива разговори, но от страна на Патриаршията засега няма реакция по този въпрос.

Припомняме, че тази претенция на Фенер идва от тяхното тълкуване на Правило 28 на Четвъртия вселенски събор, според което църковната власт „сред варварските (страни или народи)“ остава за архиепископа на Константинопол. Такова разбиране обаче се поддържа само от Фенер и останалите гръцкоговорящи църкви (или по-точно казано: на които синодите са гръцкоговорящи, доколкото паството на Александрийска и Йерусалимска патриаршия са твърде разноезични). А днес по света има православни църковни общини на Антиохийската патриаршия, на ГрузПЦ, РусПЦ, СПЦ, РумПЦ, БПЦ, ПолскаПЦ, АлбПЦ. Единственият напредък в уреждането на нещата сред православното разсеяние от различните поместни църкви е създаването по решение на Четвъртото предсъборно всеправославно съвещание на епископски събрания на архиереите, отговарящи за своите общини в дадена страна или в няколко страни едновременно. Тези събрания се председателстват от представителя на старшата по чест Вселенска патриаршия и решават въпроси от всеправославен характер в живота на своите пасоми в разсеяние, но преди всичко чрез тях се постига известно сътрудничество между ръководствата на отделните задгранични юрисдикции.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89hcq 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]