Мобилно меню

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

Neophytos of MorphouСпоред съобщение от митрополията на Морфу от утре, 30 август, излиза от карантина преболедувалият COVID-19 митрополит Неофит. Преди десет дни беше обявено, че той се готви да служи на 28 август, но това не е било възможно да стане. Сега се очаква митрополитът да служи вечерната срещу празника на св. Мамант, чиято памет се чества на 2 септември. Светецът е патрон на епархията, а неговият храм в Морфу стои затворен близо половин столетие. През 2003 г. митрополитът за пръв път получи еднократно разрешение от властите в непризнатата севернокипърска турска република да служи на празника в храма на покровителя на епархията св. Мамант, което се е повтаряло оттогава всяка година с изключение на последните две поради пандемията.

В съобщението на митрополията архиереят изказва благодарност на Всеподателя Бог и на лекувалите го медици, както и на монахините от манастира „Св. Николай“ в с. Орунда, в чийто метох той е бил в изолация, за да може сградата на митрополията в Евриху да продължи дейността си без ограничения.

Нека отбележим, че в Кипър освен тясно религиозната дейност Църквата изпълнява и редица социални дейности, включително води регистър по гражданското състояние на православните християни (например раждания – кръщения, венчания, смърт – погребения). Не на последно място тя полага много грижи и влага значителни средства в просветна и благотворителна работа, като по-голямата част от тази работа се извършва безплатно от доброволци.

Както е известно, митр. Неофит е от най-твърдите противници на ваксинирането и на ограниченията, налагани от здравните власти в Кипър за предпазване от разпространението на заразната болест. За съжаление обаче тя не подмина и него.

Справка: Епархията на Морфу беше завзета частично (включително и седалището ѝ, гр. Морфу) от турските войски през юли 1974 г., когато близо 40% от страната насилствено попадна под турска власт. Митрополийският център се премести в градчето Евриху в свободната северозападна част на Кипър и около него се състредоточиха много хиляди бежанци от окупирана им епархия. Днешният митр. Неофит е роден в Кипър през 1962 г., монах и клирик е от 1987 г., а за митрополит на Морфу е избран и ръкоположен през 1994 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89dch 

Разпространяване на статията: