Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Sacred Monastery of PetrakiСв. Синод на Гръцката църква приключи през тази седмица своя годишен мандат с две трудни, но успешни заседания. От 1 септември ще започне мандатът на следващите по старшинство дванадесет митрополита (от общо около 80) за пореден годишен мандат. Постоянен е само председателят на синода, Атинският архиепископ.

Един от случаите, който беше разрешен, е този с оставката на осемдесет и шестгодишния митрополит на островите Тира (Санторин), Аморгос и пр. Епифаний. Той е роден през 1935 г. на о. Аморгос, клирик е от 1958 г., а от 1965 г. до избора си за митрополит през 2003 г. е игумен на манастира „Св. Богородица“ на родния му остров. Добър духовник и усърден в работата си игумен и митрополит, той наскоро е станал жертва на клирическа интрига: в синодната канцелария постъпила негова писмена оставка от поста. Синодът я разгледал и приел в сряда, като решението беше веднага разгласено от медиите.

Наистина в Гърция е прието митрополит да се оттегли от поста си поради напреднала възраст или тежка и неизлечима болест. В този случай обаче митр. Епифаний веднага е изпратил опровержение на мнимата оставка и на следващия ден, четвъртък, решението е било отменено, а текстът на оставката – изпратен на засегнатия митрополит да се запознае и да вземе отношение.

Друг сложен случай е този с неподчинението на двама митрополити на синодното решение да се спазват медицинските ограничения по време на ковид пандемията. Съответните митрополити са били извикани в заседание на синода да дадат обяснения за поведението си и да обещаят, че ще зачитат решенията на синода по въпроса. Митрополитите, срещу които вече беше създадено настроение в гръцкото общество, са дали обяснения, но те не са били сметнати от синодните членове за основателни. По-важното е обаче, че са отказали да изпълняват и занапред решенията на синода в това отношение. Затова синодът е назначил по един разследващ митрополит на двамата, които да се срещнат с непокорните архиереи и да проучат случая.

Синодът също така е изразил своите благодарности към всички учреждения и лица, които са участвали в борбата с пожарите, опустошили напоследък огромни части от страната, преди всичко на о-в Евбея. Ръководството на ГЦ е изказало благодарност и на главите на поместните православни църкви, изразили съчувствие и помогнали в тази неравна борба с всепояждащата огнена стихия. БПЦ не е сред тях.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/898yw 

Разпространяване на статията: