Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Ecumenical PatriarchateНа днешното си заседание Св. Синод на Вселенска патриаршия е избрала четирима нови епископи на Архиепископията за Австралия, Тасмания и Нова Гвинея. По предложение на архиеп. Макарий (Гринйезакис, от о-в Крит, избран през 2019 г.) синодът е избрал следните викарни епископи: архим. Прохор (Анастасиадис) за Хариополски епископ, архим. Евмений (Василопулос) за Керасунтски епископ, архим. Христодул (Иконому) за Магнезийски епископ и архим. Киряк (Ставроникитски) за Созополски епископ. Предстоят ръкоположенията на избраните епископи, които обикновено стават във Фенер, Истанбул.

В днешното заседание по предложение на същия архиепископ синодът е повишил в чин митрополит досегашния Дервийски епископ Йезекиил, който също е на служение в Австралийската архиепископия като викарий, отговарящ за епископския район на Мелбърн. Засега не се уточнява дали Мелбърн няма да стане самостоятелна епархия, защото викарните епископи са подчинени на архиепископа, но това не е обичайно за един митрополит.

Австралийската архиепископия има шест отделни района, за които отговаря по един викарий. Всички шест викарии носят титли на древлепросияли малоазийски епископии, защотоархиепископията е част от Вселенска патриаршия. Сега нареченият еп. Киряк обаче ще бъде Созополски епископ (само по титла, без действителна юрисдикция), доколкото тази епископия, макар и да се намира сега на територията на Българската православна църква, не е заета от български епископ, дори като „древлепросияла“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/894fk 

Разпространяване на статията: