Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

vimothira1След дългогодишни усилия царските двери на иконостаса от църквата „Св. Анастасий“ в окупираното село Перистеронопиги, северозападно от гр. Фамагуста, най-после се връщат от Япония. Усилията за връщане на царските двери се засилиха през последните две години, като успешно се реши един от най-известните и сложни случаи на репатриране на ценности на религията и изкуството.

Според изявление от Отдела за старините в Кипър случаят с разграбването на църквата „Св. Анастасий“ от турската окупационна армия и нейните сътрудници и продажбата на фрагментираните дърворезби, икони и свещени съсъди на храма, чиято съдба все още не е известна, показва за сетен път катастрофалните последици от турското нашествие за културното наследство на Кипър.

vimothrira2Царските двери са установени в Художествения колеж на гр. Канадзава в Япония още през 90-те години на миналия век. Тяхното репатриране обаче става възможно едва сега след координираните усилия на кипърския държавен Отдел за старините, Посолството на Кипър в Токио и Кипърската църква със съдействието на компетентните органи на Колежа по изкуствата, притежавал дверите.

Въпросните царски двери са изработени в кипърската иконографска традиция от 18 в., която се различава от останалия православен свят и за която те са важен образец. През този период в горната част на дверите обикновено се изобразява Благовещение на св. Богородица, докато в долната част се изобразяват св. Трима светители, а понякога и кипърски светци, като например в този случай св. Спиридон, епископ Тримитунтски.

Освен археологическото си значение дверите имат важно символично и религиозно значение като неотнимаема част от един православен храм. Те се датират от 1778 г. според надпис, запазен между горната и долната част. В надписа се чете, че дверите са изрисувани от йером. Филарет от Псимолофо, служил като протосигел в манастира „Св. Ираклидий“ в Политико, който по онова време е бил важен иконографски център. Дарител е хаджи Якуми, вероятно жител на селото, по време на архиеп. Хрисант (1767-1810 г.), когато игумен на манастира е бил йером. Леонтий.

Царските двери ще се реставрират от специалисти на Отдела за старините и ще бъдат предадени на Кипърската архиепископия, докато стане възможно да се върнат в църквата „Св. Анастасий“, на която те принадлежат.

През близо половинвековния период от завземането на северната част на острова и разграбването на много икони, църковни резби и различна утвар от Кипърската архиепископия съвместно с държавните власти на Кипър се полагат неимоверни усилия да се върнат заграбени и установени в различни страни църковни светини. Действа се предимно по съдебен път, но също и по дипломатически канали, за да си дойдат светините в мястото, където са създадени и където в продължение на векове са поучавали, радвали и утешавали вярващите. По случай успешното връщане на тези царски двери Отделът за старините заявява: „Сътрудничеството на всички съответни органи в тази трудна борба за репатрирането на нашето ограбено културно наследство е изключително необходимо и само координираните усилия могат да доведат до желаните резултати“.

По информация на сайта „Ромфеа“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8969p 

Разпространяване на статията: