Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

240332154 396179768543217 5080505554237426111 nНа 20 август Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в Киев за участие в тържествата, посветени на тридесетата годишнина от независимостта на Украйна. Той беше посрещнат от министър-председателя на страната Денис Шмигал и предстоятеля на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний. Премиерът на страната определи посещението на патриарха като „символична и важна визита за нашата страна“.

На 21 август в 10 ч. сутринта патр. Вартоломей и митр. Епифаний отслужиха благодарствен молебен в Михайловския златокуполен храм в Киев. Богослужението премина при засилени мерки за сигурност и при спазване на противоепидемичните изисквания.

2021 08 22 16 44 49Вселенският патриарх е в Украйна по покана на президента Владимир Зеленски, която той отправи още през октомври миналата година при срещата им в Истанбул. Патр. Вартоломей прие поканата и определи предложената дата – за тридесетата годишнина от независимостта на Украйна.

След пристигането си в Украйна Вселенският патриарх се срещна с президента Зеленски. „Това е знаково събитие, защото то се случи в годината, в която и Вие бяхте избран за Вселенски патриарх“, е заявил президентът. „За нас е голяма чест да отбележим заедно с Вас тази важна дата за Украйна“, е отговорил патриархът.

Програмата за визитата е старателно обмислена и детайлно разработена, но подробности за нея не бяха разгласявани предварително. Патр. Вартоломей ще остане в страната четири дни. Той е придружаван от Халкидонския митрополит Емануил и нисши клирици от патриаршеския двор. За целта пристигнаха и архиереи от северните епархии на Гръцката църква, които имат известна зависимост от Фенер.

1629612664 2243В неделя сутринта патр. Вартоломей и митр. Епифаний отслужиха св. Литургия на открито пред катедралния храм „Света Софѝя“ в Киев. В богослужението взеха участие стотици духовници и хиляди вярващи.

Посещението на Вселенския патриарх не се приема еднозначно в Украйна. Медиите в страната съобщават за протести от членове на Украинската православна църква (към Московска патриаршия). В събота те са организирали митинг пред сградата на Върховната рада (Народното събрание) в Киев, където патриархът се срещна с председателя на парламента Димитрий Разумков. Протестиращите са издигнали искания гостът да се откаже от политиката си на разкол на православието и да оттегли подкрепата си за неканоничната, според тях, автокефална църква на Украйна.

1629612663 1178От Московска патриаршия също коментираха посещението на патр. Вартоломей в Киев. Зам.-председателят на Отдела за външни църковни връзки прот. Николай Балашов е заявил пред ТАСС, че визитата на патр. Вартоломей в Украйна е продължение на неговата линия да се игнорира Украинската православна църква към Московска патриаршия, сякаш тя не съществува. А в същото време към нея принадлежат повечето вярващи в Украйна“.

2021 08 22 17 47 40С координацията на протестите против идването на патр. Вартоломей в страната се занимава новосъздадената обществена организация „Миряни“. Те действат под лозунга „Вартоломей, не сме те канили“. Протестиращите издигат плакати с този надпис на ключови места, където предстои гостът да премине.

Това е третата визита на Вселенския патриарх в Украйна. През 1997 г. той отива в Одеса, а през 2008 г. е в Киев по покана на президента Виктор Юшченко по повод хиляда и двадесет години от Кръщението на Киевска Рус (988 г.). При предишните две посещения негови домакини са  клириците на Украинската православна църква на Московска патриаршия: в Одеса – митр. Владимир (Сабодан), а в Киев – митр. Онуфрий.

„Сега обаче ситуацията е съвсем различна, сега е нова страница във взаимоотношенията между ПЦУ и Вселенска патриаршия“, заявява близкият до митр. Епифаний Черниговски и Нежински архиепископ Евстратий (Зоря). Новото, според религиоведа Димитрий Горевой, е, че сега Вселенският патриарх „не смята Украйна за територия на Московска патриаршия, затова и цялата координация на посещение беше обсъждана само с митр. Епифаний“.

По материали на украински и руски медии

Снимки: Укринформ, РБК-Украина

Богослужението пред „Света Софѝя“ в Киев:

1629612335 8956

1629612335 8956

Преди две седмици митр. Епифаний с делегация от Украйна посещава бащиния дом на патр. Вартомолей на о-в Имврос, Турция:

2021 08 22 17 46 47


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/89w34 

Разпространяване на статията: