Мобилно меню

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

img 2519 resizeСлед избора си за предстоятел на Сръбската православна църква Негово Светейшество патриарх Порфирий се постара да обнови църковния живот и мисия сред вярващите, които днес населяват няколко отделни държави, а има и голямо разсеяние в Европа, Америка и Австралия. С чувствителност към нуждите на народа патриархът проведе срещи с хора от всички слоеве на обществото, насърчи епископата и средния клир да засилят пастирските си грижи за всички онези, за които Христос умря на кръста (2 Кор. 5:15). Проведе избори и осъществи ръкоположението на няколко епископа, а има и новоизбрани епископи, чието ръкоположение предстои.

С няколко такива епископи сръбският патриарх отслужи св. Литургия в манастира „Св. архангел Гавриил“ в с. Ковил, недалеч от Нови Сад. Тази обител, от която произлиза и сам патриархът и на която той дълги години беше игумен и възобновител, чества своя годишен празник „Събор на св. архангел Гавриил“ на 13 юли, който в СПЦ по стар стил се отбелязва на 26 юли. С патриарха служиха епископите Валевски Исихий, Топлички Йеротей, избраните (но още неръкоположени) епископи Хвостенски Юстин, Марченски Сава, монаси, свещеници и дякони от много епархии на Сръбската православна църква.

След като прочете евангелския откъс, сръбският патриарх подчерта в проповедта си значението на подражаването на ангелските сили в ежедневния живот на християнина.

Песнопенията бяха изпълнени от учениците на Училището за църковно пеене в Нови сад „Св. Йоан Дамаскин“, които допринесоха за празничното събитие.

Трябва да се отбележи, че още като викарен епископ Светейшият Порфирий се постара да се върне византийското пеене в СПЦ и за целта ползваше българските издания с нотирани песнопения, създадени преди повече от век от Манасий Поптодоров и многократно преиздавани у нас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xwr8 

Разпространяване на статията: