Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

fyd89-годишният схиархимандрит Илия (Ноздрин), изповедник на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се е разболял от коронавирус. Информацията беше разпространена в социалните мрежи, а след това потвърдена и от официалния сайт на Московска патриаршия. Популярният духовник, който от края на 80-те години на миналия век е изповедник на Оптинската пустиня, е в удовлетворително общо състояние, съобщават от патриаршията.

Схиархим. Илия пътуваше много в различни епархии на РПЦ, където като духовник на патриарха беше приеман с големи почести и с организирани срещи с местния църковен, но и светски елит. Известен като „стареца на Кремъл“, през последните десет години той живееше в патриаршеското подворие в Переделкино (вилна зона на Москва), където се стичат множество хора. В центъра на храма в подворието дори има кутия за „писма до отец Илия“. О. Илия става изповедник на патриарха ок. 2009 г., но популярността му като духовник на известната Оптинска пустиня е по-ранна. След преместването му в Переделкино той става „любим старец на руските чиновници“.

През изминалата година на пандемията старецът не ограничи пътуванията си в Русия. Беше включен дори в акция на монаси от Оптинската пустиня, които със самолет летяха над Москва и Петербург, отправяйки молитви за освобождаване от болестта. Малко преди да се разболее схиархим. Илия разговаря с журналист от църковния канал „Спас“, като на въпрос за природата на коронавируса отговаря, че не знае, но му се струва „магьосничество, дяволска работа“. В края на 2020 г., при втората вълна на пандемията, от COVID-19 почина на 74-годишна възраст неговият съратник от Оптинската пустиня йеродякон Илиодор, който съпровождаше схиархим. Илия при всичките му пътувания в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xw84 

Разпространяване на статията: