Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

kinsasas nikif e1627412430833На 27 юли в болницата „Георгиос Папаниколау“ в Солун почина митрополитът на Киншаса, столицата на Демократична република Конго, Никифор (Александрийска патриаршия). Той боледуваше тежко от COVID-19 и се лекуваше в болница в Киншаса, където бяха положени много грижи за него, но поради усложнения на здравословното му състояние преди два дена беше преведен с медицински самолет в известната солунска болница. За съжаление няколко часа след дългото пътуване митрополитът е починал.

Митр. Никифор е роден през 1949 г. в Солун, където завършва средно образование и двугодишен курс за клирици към Солунска митрополия. След това завършва и Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет, където през 1999 г. защитава докторат по богословие.

Междувременно през 1971 г. приема монашество в манастира „Света Троица“ – Цангароли, на 15 км източно от гр. Ханя, о-в Крит, където е ръкоположен за йеродякон. През 1977 г. е назначен за учител в Духовната семинария „Атониада“ и така заживява на Света гора. Ръкоположен е за йеромонах в Атон, получава и отличието архимандрит. Назначен е за заместник-ректор, а по-късно и за ректор на тази семинария. Междувременно става брат на известния с подвижниците си скит „Малката св. Анна“, където се подвизава като монах и родният му брат.

През 1997 г. по покана на Тиранския и на цяла Албания архиепископ Анастасий заминава за Аргирокастро (Гирокастра), където организира духовна семинария „Светият Кръст“ за нуждите на възражданата Албанска православна църква („закрита“ заедно с другите вероизповедания в страната от комунистическата власт през 1967 г.). През 2006 г. архим. Никифор е поканен да оглави православния университет „Св. Атанасий Атонски“ в Конго, а през 2010 г. по предложение на Александрийския патриарх Теодор II е избран от Св. Синод на онази патриаршия за митрополит на Киншаса.

Митр. Никифор беше учен монах и като монах – скромен и усърден във всичко, което му е възложено да върши. За него архиерейството беше послушание, а само който не е бил в Африка сред православното местно население, той не знае какво означава това. Затова африканските му пасоми го обичаха като техен истински духовен отец.

Митрополитът е идвал няколко пъти в България, обикновено с други светогорски монаси от неговата килия „Св. архангели“ и е известен на църковната ни общественост със своите духовни беседи и статии. Защото той беше такъв, какъвто кратко и точно го определя една медия тези дни: „монах и мисионер“!

Гръцките медии съобщават, че пренасянето с въздушен транспорт на болния митр. Никифор е било осигурено с лични средства на губернатора (областния управител) на Света гора Атанасиос Мартинос.

След вестта за кончината на митр. Никифор патр. Теодор е назначил за местоблюстител на овдовелия митрополитски престол митрополита на Кананга (също в Д. Р. Конго) Теодосий, който се е намирал край своя събрат в Киншаса по време на тежкото му боледуване.

Опелото и погребението на митр. Никифор ще се извършат на 30 юли на Света гора в килията „Св. архангели“, където се подвизава родният брат на митрополита йеромонах Нектарий.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xwwx 

Разпространяване на статията: